Medved uprizoril filmski pobeg, o njegovi usodi celo na ustavnem sodišču

Italijane in italijansko politiko razdvaja medved, ki so ga ocenili za nevarnega. Izhaja iz populacije medvedov, rešene s pomočjo Slovenije.
Fotografija: FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

Medtem ko v Sloveniji novic o medvedki z mladičema, ki je javnost razdelila z napadom na 80-letnico v Vrhu nad Želimljami, ni – so pa zato v medijih novice o prvih odstrelih medvedov iz letošnje kvote 200 »odvzemov«, celo krivolov v Loški dolini –, trenutno eden izmed »tovarišev« naših kosmatincev izdatno polni časopisne in internetne vrstice v Italiji.

Ime mu je M49, kar zveni, kot bi prišel iz medvedje bondijade, v tisku pa so mu nadeli tudi alternativno ime Steve McQueen. To zato, ker mu je uspel pobeg iz ujetništva v okolici Trenta, ki ga primerjajo s pobegom iz človeškega ujetništva, ki ga je v filmski klasiki Metulj iz leta 1973 upodobil McQueen. Tudi pobeg M49 je filmsko ovekovečen; ko je odhlačal na svobodo, ga je ujela kamera v obliki fotopasti ...

Ujetništvo mu je pred tem odredila oblast regije Trentino, ker velja za problematičnega, »tovariš« naših medvedov pa je zato, ker ob današnji populaciji več kot 50 tamkajšnjih medvedov redno omenjajo Slovenijo. Od leta 1999 dalje so namreč v okviru evropskega projekta Life Ursus populacijo v tej regiji stabilizirali s pomočjo naših medvedov.


 

 

Minister na medvedovi strani


Tudi usoda M49, ki ji lahko naši zahodni sosedje dnevno sledijo v medijskih vesteh, zaposluje in razdvaja politike v razponu od regionalne do vladne ravni v Rimu in celo ustavnega sodišča.

M49 se je namreč preveč približal človeku. Nekateri mu pripisujejo 80 odstotkov vseh napadov na sesalce v regiji, velja za nevarnega. V provinci Trentino-Alto Adige so se ga odločili ujeti, a ga je v bran v prestolnici vzel minister za okolje Sergio Costa


 

Protest kmetov


V Trentu je v petek po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa okoli tisoč lokalnih kmetovalcev protestiralo tako proti M49 kot volkovom. Prišli so z Rdečo Kapico, ne tisto iz pravljice, ki se za volka slabo konča, pač pa so tako poimenovali kozo. Rečeno je bilo, da je preživela napad volkov.

Po mnenju protestnikov zveri niso odgovorne le za pokole med kozami, ovcami, teleti ali osli, za razdejane hleve in uničene čebelnjake, pač pa ogrožajo tudi ljudi. Demonstrirali so ob napisih  #Stoconcappuccettorosso, v prevodu #Semzrdečokapico, ali fotografijami krav, ki so na transparentih mukale: »Regija Trentino je tudi naša.«



»Če problema z zvermi ne bomo rešili, tvegamo izpraznitev celotnih teritorijev in konec gorskega gospodarstva, ki okolje ohranja pred erozijo in plazovi, hkrati pa promovira Made in Italy,« so zagrozili.

Regionalna politika je v teh okoliščinah odločila, da M49 ne sodi v gozdove brez erozije in plazov. Končno odločitev o ujetju, ki naj bi mu sledila izpustitev v ogradi in življenje v ujetništvu, je podpisal zdajšnji predsednik regije Maurizio Fugatti, sklical je celo tiskovno konferenco. Ta je zaradi aktivistov potekala ob strožjih varnostnih ukrepih.


 

Premagal ograjo s 6000 do 8000 volti


Po slabih izkušnjah z lovom z anestezijo so M49 nastavili pasti v obliki velikih cevi in res se je v noči z nedelje na ponedeljek v eno njih ujel, a se je statusa ujetnika hitro otresel. Pobegnil je iz ograde, v tisku pa ga predstavljajo kot medveda s tako rekoč nadmedvedjimi močmi. V želji po svobodi je premagal štiri metre visoko kovinsko ogrado, ki je bila pod električno napetostjo 6000 do 8000 voltov in je imela vse ustrezne italijanske varnostne certifikate.

Politika se je seveda odzvala. Medtem ko je oblast v regiji napovedala, da bodo medveda, če se bo v begu približal naselju, takoj ustrelili, ga je minister Costa v Rimu znova vzel v bran in zagotovil, da beg ne more opravičiti skrajnega ukrepa, ki bi se končal z njegovo smrtjo. Že ujetje medveda je označil za nezakonito.

Včeraj se je oglasilo celo ustavno sodišče, na katerem so v nasprotju z ministrom presodili, da so pravila o ujetju ali ustrelitvi medvedov in volkov v provincah Trento in Bozen zakonita. S tem je Fugatti dosegel politični uspeh, a le načelen. Kot so sporočili z Nacionalne ustanove za varovanje živali, mu ta pravila omogočajo odreditev odstrela šele po nizu zahtevnih zakonskih procedur.
 

Trenutno še svobodnejši, kot je bil pred ujetjem


Tako kot je razdvojena slovenska javnost čakala, kakšna usoda bo doletela medvedko z mladiči z Vrha nad Želimljami, tudi italijanska čaka, kaj bo z M49. A je medvedji Steve McQueen trenutno še svobodnejši, kot je bil pred tem. Po ujetju so mu namreč, misleč, da bo ostal v ogradi, sneli sledilno ovratnico, ki so mu jo nadeli lani in v ogradi res ni bila potrebna ...

Pojavljajo se tudi sarkastični komentarji, da je bil M49 dresiran za napad na notranjega ministra Mattea Salvinija, kar sledi dogodku, ko so italijanske protiteroristične enote odkrile raketo zrak-zrak.


 

Slovenski medvedi Italijanom posebej nevarni?


»Medvedi v okolici Trenta izvirajo iz Slovenije in se manj bojijo človeka. V Sloveniji, Hrvaški in Romuniji vsako leto evidentirajo več napadov, največkrat zaradi neprevidnega obnašanja ljudi,« je izjavil docent zoologije na ugledni rimski univerzi La Sapienza Luigi Boitani, ki je sicer zagovornik medvedov.

Slovenske medvedje prišleke je primerjal s tistimi iz populacije v Abrucih, kjer so po njegovi oceni zaradi stoletne tradicije »odvzema« nevarnih ali preveč zaupljivih primerkov ohranili strah pred ljudmi in ne napadajo nikogar.

Dodaja tudi, da ga je veliko bolj kot medvedov strah rotvajlerjev. 50 psov lahko naredi več škode kot 50 medvedov, je prepričan.

Komentarji: