Meng Wanzhou toži Kanado

Mengovi, kot pravijo v tožbi, niso povedali, kakšne so njene pravice.
Fotografija: FOTO: Clement Sabourin/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Clement Sabourin/AFP

Finančna direktorica kitajskega tehnološkega giganta Huawei Meng Wanzhou toži Kanado zaradi aretacije lanskega decembra na podlagi ameriškega pripornega naloga. ZDA želi njeno izročitev zaradi kršenja sankcij proti Iranu, kar Mengova zanika. Kitajska pa meni, da gre za politični pregon.

Mengovo so po plačilu varščine izpustili na prostost, a so ji omejili gibanje. Zdaj je hči ustanovitelja drugega največjega proizvajalca mobilnih telefonov na svetu vložila civilno tožbo proti kanadski vladi, obmejni agenciji in policiji zaradi »hudega kršenja« njenih pravic. Mengova v tožbi navaja, da so jo uradniki na meji preiskali in zaslišali pod pretvezo, še preden so jo policisti dejansko aretirali. Uradniki so jo prijeli, da bi dobili informacije, ki jih sicer ne bi, če bi jo policija aretirala. Tako so ji bile kršene pravice, ki jih določa kanadska ustava.

Njeno pridržanje je bilo, kot navajajo v tožbi, »nezakonito« in »samovoljno«, uradniki pa ji niso povedali pravih razlogov za pridržanje in tega, da ima pravico ostati tiho oziroma si pridobiti zagovornika.

Preberite še:

Komentarji: