Merklova odprla nov sedež obveščevalne službe

Futuristično poslopje so gradili 11 let, gradnja pa je stala 1,1 milijarde evrov. 

Objavljeno
08. februar 2019 14.34
Posodobljeno
08. februar 2019 14.48
Kanclerka je ob slovesnem odprtju prostorov izrazila prepričanje, da Nemčija ob novih globalnih grožnjah bolj kot kadarkoli potrebuje močno in učinkovito obveščevalno službo. FOTO: John Macdougall/Afp
STA
STA
Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v središču Berlina uradno odprla nove prostore nemške obveščevalne službe BND. Novi moderni sedež obveščevalcev so odprli skoraj 11 let po postavitvi temeljnega kamna, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Futuristično poslopje na 260.000 kvadratnih metrih je eden izmed največjih sedežev obveščevalnih služb na svetu. Leži blizu kraja, kjer je nekdaj stal Berlinski zid.

Njegova skoraj 11 let trajajoča gradnja je stala 1,1 milijarde evrov, čeprav bi morala po prvotnih načrtih stati 730 milijonov evrov. BND zaposluje 6500 ljudi, zadnjih pet desetletij je imela osrednje prostore v münchenskem predmestju Pullach, delovala pa je tudi na drugih lokacijah.

Med novimi grožnjami je Merklova izpostavila širjenje lažnih novic in kibernetske napade. Oddelek BND, ki je pristojen za prisluhe in računalniško spremljanje, bo ostal blizu Münchna, kar so kritizirali nemška levica in zeleni, saj se bojijo, da bodo njegove dejavnosti povsem izven nadzora Berlina.

image
Poslopje na 260.000 kvadratnih metrih je eden izmed največjih sedežev obveščevalnih služb na svetu. FOTO: Michael Sohn/Afp