Milijarder na zatožni klopi zaradi spolnega izkoriščanja mladoletnic

Epstein, ki je med vplivne prijatelje nekoč štel Donalda Trumpa, Billa Clintona in britanskega princa, se je izrekel za nedolžnega, a ostaja v priporu.

Objavljeno
09. julij 2019 10.12
Posodobljeno
09. julij 2019 10.45
Preiskava na Floridi se je začela leta 2005, ko je 14-letnica prijavila prisilne spolne odnose. FOTO: Stringer/Reuters
STA, J. K.
STA, J. K.
Bogatega finančnika s Floride Jeffreyja Epsteina so v soboto aretirali in privedli v New York, kjer se bo na zveznem sodišču zagovarjal v podobnih obtožbah kot leta 2007, ko se je po priznanju krivde za nagovarjanje mladoletnice k prostituciji izvlekel s kaznijo malo več kot leta dni v zaporu. Včeraj se je izrekel za nedolžnega, a ostaja v priporu do najmanj 15. julija, ko bo sodišče odločalo o morebitni varščini.

Tožilci z Geoffreyjem Bermanom na čelu zahtevajo zavrnitev varščine, ker je Epstein bogat, z dobrimi zvezami v tujini in ima na razpolago tudi zasebna letala. Aretirali so ga v soboto zvečer na letališču Teterboro v New Jerseyju, ko je z zasebnim letalom priletel iz Pariza. Njegovi odvetniki trdijo, da je Epstein že prestal zaporno kazen za očitane mu zločine leta 2008 in je od takrat naprej živel zgledno.


»Rad ima lepe ženske, tako kot jaz«


Primer je medijsko veliko širši kot le primer bogataša, ki si lahko privošči mladoletnice za denar. Med njegove prijatelje so se nekoč šteli nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, britanski princ Andrew in tudi sedanji predsednik ZDA Donald Trump. Ta je leta 2002 v pogovoru za revijo New York dejal, da pozna Jeffa 15 let in je imeniten fant. »Zelo zabavno je z njim. Pravijo tudi, da ima tako rad lepe ženske kot jaz in mnoge so bolj mlade. Ni dvoma, da Jeff uživa svoje družabno življenje,« je dejal Trump. Epstein je takrat že imel utečeno operacijo spolnih odnosov z revnimi mladoletnicami, ki jih je premamil z denarjem za masažo.

Dekleta so mu urejali podrejeni, nato pa je njih prosil, naj najdejo prijateljice, ki hočejo kaj zaslužiti. Med masažo so morale biti punce gole ali skoraj gole, nato jih je otipaval in se samozadovoljeval, kar se je v skoraj vseh primerih razvilo v spolni odnos. Na Floridi so identificirali več kot 30 žrtev, starih 14 ali kakšno leto več, po aretaciji pa so v njegovi blagajni v stanovanju na Manhattnu odkrili debel katalog fotografij golih deklet z imeni.

Tožilec Berman je pozval vse žrtve, ki se še niso identificirale, naj se prijavijo in pomagajo pri pregonu. Epsteinu so menda vozili dekleta z zasebnimi letali tudi iz tujine. Revnim ameriškim mladoletnicam je plačal do 300 dolarjev za »opravilo« in dobile so tudi darila, kot so šolske potrebščine in obleke.


Grozi mu do 45 let zaporne kazni


Mladoletnice je spolno izkoriščal najmanj od leta 1999 do leta 2007, in to na Floridi in v New Yorku, kjer so zvezni tožilci, kot kaže, za zdaj identificirali le eno ali dve žrtvi, saj ima obtožnica le dve točki – trgovina z ljudmi za spolno izkoriščanje in zarota za to, kar pomeni, da lahko dodajajo še več žrtev. Že za dve točki obtožnice mu grozi do največ 45 let zaporne kazni, kar je za 66-letnika pravzaprav dosmrtni zapor.

S Trumpovo vlado je Epstein povezan tudi prek ministra za delo Alexandra Acoste, ki še ni zadovoljivo pojasnil, zakaj je leta 2007 na Floridi odstopil od pregona in zadevo predal državnemu tožilstvu. Epstein je potem leta 2008 državnim tožilcem priznal napeljevanje mladoletnic k spolnim odnosom in za to dobil 13 mesecev zapora, ki ga je preživel večinoma zunaj na delovnem mestu v pisarni. Po šest dni na teden so mu omogočili 12 ur prostosti, le prespati je moral v zaporu.

Preiskava na Floridi se je začela leta 2005, ko je 14-letnica prijavila prisilne spolne odnose. Državni policisti so zadevo predali FBI, ki je sestavil zajeten primer s 30 žrtvami, in Epsteinu je grozil dosmrtni zapor, nato pa je Acosta primer predal državnim organom Floride, o čemer ni obvestil žrtev. Zvezno sodišče je šele letos februarja ugotovilo, da je s tem kršil zvezni zakon.

Acosta pojasnjuje, da ni bil prepričan, da bo dosegel obsodbo, in je s predajo zadeve državnim organom dosegel vsaj to, da je šel Epstein za nekaj časa v zapor in plačal odškodnino žrtvam. Ravnanje Acoste zdaj preiskuje urad za poklicno odgovornost znotraj zveznega pravosodnega ministrstva.