Ministrica Susanne Raab prvo srečanje s predstavniki manjšin ocenila za konstruktivno

Na Dunaju je danes potekal uvodni sestanek avstrijske ministrice za ženske in integracijo s predstavniki vseh šestih manjšin v Avstriji. 
Fotografija: Avstrijska vlada, ki jo sestavljata ljudska stranka in Zeleni, v svojem programu glede narodnih skupnostih med drugim predvideva novo uzakonitev ustavnopravnih določb za narodne skupnosti ter podporo narodnim skupnostim. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Avstrijska vlada, ki jo sestavljata ljudska stranka in Zeleni, v svojem programu glede narodnih skupnostih med drugim predvideva novo uzakonitev ustavnopravnih določb za narodne skupnosti ter podporo narodnim skupnostim. FOTO: Tomi Lombar

Na sestanku so sodelovali predsedniki in podpredsedniki sosvetov za narodne skupnosti, med njimi predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik.

Sadovnik je po sestanku za povedal, da je ministrica Susanne Raab v pogovoru pokazala iskreno zanimanje za manjšine, izpostavila njihov pomen in se zavzela za redne stike z njihovimi predstavniki. Ob tem je v ospredje postavila podporo jeziku in kulturi posameznih manjšin.



Kot so sporočili iz avstrijske vlade, je ministrica ocenila, da je bilo današnje srečanje konstruktivno, kar je dober temelj za pozitivno sodelovanje za prihodnost. »Kot predvideva ustava, bomo skrbeli ter podpirali obstoj in ohranitev priznanih narodnih skupnosti,« je še zagotovila.

Na sestanku so sodelovali predstavniki slovenske, hrvaške, madžarske, češke in slovaške narodne skupnosti ter Romov.

Avstrijska vlada, ki jo sestavljajo ljudska stranka in Zeleni, v svojem programu glede narodnih skupnostih med drugim predvideva novo uzakonitev ustavnopravnih določb za narodne skupnosti ter podporo narodnim skupnostim.
 

Večja prepoznavnost manjšin v programih ORF


Sebastian Kurz. FOTO: Pool/Reuters
Sebastian Kurz. FOTO: Pool/Reuters
Program vlade pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza poleg tega predvideva prizadevanja za večjo prepoznavnost narodnih skupnosti v programih avstrijske radiotelevizije ORF.

Ob tem predvideva tudi ustanovitev skupne delovne skupine za preučevanje možnosti modernizacije zastopstva narodnih skupnosti.



Glede podpore narodnim skupnostim je vlada napovedala prizadevanja za pravočasno povišanje podpore narodnim skupnostim in zagotavljanje podpore manjšinskim medijem v okviru proračuna, in sicer naj bi veljalo načelo eno glasilo za vsako narodno skupnost, pogovore z deželami in občinami za zagotavljanje skupnih in učinkovitih finančnih sredstev za ustanovitev, ohranjanje in podporo dvo- ali večjezičnih vrtcev narodnih skupnosti in ostalih ponudb za predšolsko vzgojo in varstvo.

Preberite še:

Komentarji: