Mladi Bosanki se želita iz kalifata vrniti v Avstrijo

Sabina Selimović in Samra Kešinović po rodu iz BiH in z avstrijskim državljanstvom, sta leta 2014 kot mladoletnici zapustili svoji družini na Dunaju in se pridružili Islamski državi.
Fotografija: Sabina in Samra (na fotografiji z družabnih omrežij) sta se, ko sta bili stari 15 in 16 let, pridružili Islamski državi, danes sta polnoletni in imata otroke.
Odpri galerijo
Sabina in Samra (na fotografiji z družabnih omrežij) sta se, ko sta bili stari 15 in 16 let, pridružili Islamski državi, danes sta polnoletni in imata otroke.

Sabina Selimović in Samra Kešinović, Avstrijki, po rodu iz BiH, sta leta 2014 zapustili svoji družini na Dunaju in se v Siriji pridružili džihadistom. Takrat sta bili stari 15 in 16 let. Ena od njiju je v pismu napisala, da sta odšli na sirsko bojišče, da bi se bojevali za islam. Vmes sta postali polnoletni in rodili otroke, ta čas sta v begunskem taborišču pri Idlibu blizu sirsko-kurdske meje in se želita z otroki vrniti na Dunaj. Dekleti sta menda sodelovali v džihadistični vojni.

Sabina in Samra, ki sta s starši prišli v Avstrijo med vojno v BiH, imata avstrijsko državljanstvo in se imata po zakonu pravico vrniti v Avstrijo, toda o tem bi moralo odločati državno odvetništvo. Avstrijsko ministrstvo za zunanje zadeve želi omogočiti ženskam in otrokom Islamske države vrnitev domov, bolj zadržano pa je notranje ministrstvo, ker pogovori z žrtvami IS kažejo, da so tudi ženske aktivno podpirale terorizem in bile nasilne.

Kakor pišejo avstrijski mediji, sta dekleti prek whatsappa in drugih kanalov redno komunicirali s prijateljicami na Dunaju. Varnostne službe so prisluškovale pogovorom in tako izvedele, da sta se dekleti hoteli vrniti že leta 2015.
Sabina in Samra sta bili med prvimi najstnicami iz Avstrije, ki sta se priključili Islamski državi. V Sirijo sta vstopili iz Turčije. Takoj ko sta prišli, sta se morali poročiti z borcema Islamske države. Fotografirali so ju v burkah in s kalašnikovkama kot propagando, da bi pritegnili čim več mladih deklet.

Zatem dolgo ni bilo nič znanega o njiju, domnevali so, da sta umrli. Krožila je tudi zgodba, da so ju borci predajali naprej drugim borcem kot nagrado in da sta bili na koncu spolni sužnji, zaradi česar sta menda obupano iskali načine za pobeg iz kalifata.
Sabinina mama Senada je konec lanskega leta prek odvetnika v izjavi za dunajski dnevnik Die Presse napovedala tožbo proti Avstriji. Mama in njen odvetnik sta zatrdila, da bi morala 15-letnico mejna policija ustaviti in vrniti domov oziroma preveriti, ali so ji starši dovolili izhod iz države. Toda v Avstriji mladoletnikom ni prepovedano zapustiti države.

O pobegu deklet so njuni starši izvedeli na facebooku, kjer sta sporočili, da sta šli v »sveto vojno«. Sabinina mama je izjavila: »Moja Sabina je bila vzorna gimnazijka. Odraščala je na Dunaju in ne morem verjeti, da je šla po tej poti. Ko smo ugotovili, da je izginila, smo takoj preverili na letališču na Dunaju in izvedeli, da sta osebi s tema imenoma odpotovali v turško mesto Adana. Kolikor vem, so tudi turške oblasti obveščene o vsem in upam, da iščejo naša otroka.« Pol leta po izginotju je bila objavljena novica, da sta dekleti navezali stike z družinama in da se želita vrniti. »Dovolj imava življenja v Islamski državi in džihadistov,« je bilo menda sporočilo deklet, ki ga je objavil londonski Telegraph.

Avstrijski mediji, ki so se sklicevali na informacije obveščevalne službe Avstrije, so za radikalizacijo deklet obtožili islamskega pridigarja Mirsada Omerovića iz BiH, ki prav tako živi na Dunaju, vendar ta zavrača obtožbe.

Komentarji: