Množične aretacije podnebnih aktivistov

Organizacija Extinction Rebellion je organizirala shode po več mestih na različnih celinah. Skupno je bilo pridržanih nekaj sto udeležencev shodov.
Fotografija: Po navedbah britanskega BBC je bilo v Amsterdamu aretiranih več kot 200 udeležencev podnebnega shoda. FOTO: Romy Fernandez/AFP
Odpri galerijo
Po navedbah britanskega BBC je bilo v Amsterdamu aretiranih več kot 200 udeležencev podnebnega shoda. FOTO: Romy Fernandez/AFP

Podnebni protesti, ki so danes pod okriljem organizacije Extinction Rebellion potekali (oziroma še bodo) po več mestih – od Wellingtona, New Delhija, Berlina in, recimo, Londona –, so zaznamovale aretacije protestnikov, ki so z blokadami opozarjali na neustreznost aktualnega naslavljanja okoljske krize.

V Berlinu se je okoli tisoč protestnikov zbralo pred uradom kanclerke Angele Merkel. Udeleženci shoda so izrazili nasprotovanje predlogu novega okoljevarstvenega zakona, ki ne vključuje nekaterih ključnih ukrepov, o katerih se je septembra dogovorila vladna koalicija. Okoljevarstveniki pogrešajo predvsem zavezujoč cilj za dosego podnebne nevtralnosti do leta 2050.

Novozelandski policisti so aretirali več deset ljudi, ki so na okoljsko krizo opozorili tako, da so se priklenili na avtomobil. FOTO:  AFP
Novozelandski policisti so aretirali več deset ljudi, ki so na okoljsko krizo opozorili tako, da so se priklenili na avtomobil. FOTO:  AFP


»Če bodo konservativci podnebni paket še dodatno oklestili, bo le še brezzobi tiger,« je dejal poslanec iz vrst socialnih demokratov (SPD) Karl Lauterbach. Še ostrejši je bil poslanec Levice Lorenz Gösta Beutin, ki je odločitev vlade označil za »antidemokratični škandal za podnebno politiko«.
 

Skupno pridržanih več kot sto demonstrantov


Medtem ko so v nemški prestolnici protestirali proti neustreznemu naslavljanju podnebnih vprašanj, so se protestniki v Londonu  osredotočili na problematiko jedrskega orožja. Več tisoč aktivistov je blokiralo pomembno prometnico blizu obrambnega ministrstva z maketo balističnega izstrelka. Obstala je celotna četrt Westminster, aretiranih je bilo več kot 200 ljudi, poroča britanski BBC.

Protestniki so zaustavili promet v središču Londona. FOTO: Isabel Infantes/AFP
Protestniki so zaustavili promet v središču Londona. FOTO: Isabel Infantes/AFP


Udeleženci shoda v New Delhiju. FOTO: Prakash Singh/AFP
Udeleženci shoda v New Delhiju. FOTO: Prakash Singh/AFP


Demonstranti so ustavili promet tudi v Wellingtonu – nekaj deset ljudi se je priklenilo na avtomobil, policija je vse pridržala. Po poročanju britanskega BBC je bilo 100 protestnikov je bilo pridržanih v Amsterdamu, trideset so jih prijeli sydneyjski policisti. Protesti so bili organizirani tudi v New Delhiju, predvidoma bodo prav tako v New Yorku in Torontu.

Preberite še:

Komentarji: