Močni potresi v Indoneziji, pred obalo Avstralije in na Filipinih

V Indoneziji je sunek dosegel magnitudo 7,3, pred zahodno obalo Avstralije so seizmografi izmerili moč 6,9, v šibkejšem potresu na Filipinih že včeraj več kot 50 ranjenih.
Fotografija: Nekaj šibkejši potres je že včeraj prestrašil prebivalce otoka Mindanao na jugu Filipinov. FOTO: Erwin Mascarinas/AFP
Odpri galerijo
Nekaj šibkejši potres je že včeraj prestrašil prebivalce otoka Mindanao na jugu Filipinov. FOTO: Erwin Mascarinas/AFP

Z oddaljenega indonezijskega otočja Maluku poročajo o močnem potresu magnitude 7,3, zaradi katerega so ljudje v paniki zbežali na ulice. Kot poroča tiskovna agencija AFP, je bil epicenter potresa, ki je tla zatresel nekaj pred sedmo uro zvečer po lokalnem času, 165 kilometrov južno od mesta Ternate. Po podatkih US Geological Survey je bil 10 kilometrov v globini.

Kot je agenciji povedal Mansur z urada za nesreče, ki tako kot mnogi Indonezijci uporablja le ime, mnogi še vedno čakajo izven objektov. O smrtnih žrtvah zaenkrat ne poročajo.

Pol ure po najmočnejšem sunku je sledil še sunek magnitude 5,8. Alarma zaradi cunamija niso izdali.

Indonezija, ki leži na t. i. pacifiškem ognjenem obroču, področju vulkanskih izbruhov in potresov ob stičišču zemeljskih plošč, je sicer pogosto prizorišče potresov. Zadnji z mnogimi človeškimi žrtvami se je na otoku Sulavezi zgodil lani, ko je v potresu magnitude 7,5 in cunamiju, ki je sledil, življenje izgubilo več kot 2.200 ljudi, še tisoč pa so jih pogrešali.
 

Najmočnejšji potres v zgodovini Zahodne Avstralije


Več je znanega o današnjem zgodnjepopoldanskem potresu v Indijskem oceanu pred zahodno obalo Avstralije, ki so ga čutili vse do Pertha. Po poročanju agencije Reuters, ki se sklicuje na United States Geological Survey, je bil epicenter potresa magnitude 6,9 okoli 200 kilometrov zahodno od mesta Broome v zvezni državi Zahodna Avstralia, 33 kilometrov v globini. Po potresu niso izdali alarma zaradi morebitnega cunamija. Po podatkih nekaterih drugih tiksovnih agencij je bila moč potresa nekaj nižja, 6,6.



Kot je zapisal The West Australian, je šlo za najmočnejši potres v zgodovini tega dela Avstralije. Neil Gordon iz policije v Broomu je za agencijo AFP povedal, da je potres tresel mesto več kot minuto. A večje škode ali celo žrtev ni bilo.



Nekaj šibkejši potres je že včeraj prestrašil tudi prebivalce otoka Mindanao na jugu Filipinov. Izmerili so magnitudo 5,5, poročajo o več kot 50 ranjenih ljudeh, poškodovani so tudi objekti in infrastruktura. Epicenter potresa je bil v Carrascalu, tudi v tem primeru obast ni izdala opozorila pred cunamijem.

FOTO: Erwin Mascarinas/AFP
FOTO: Erwin Mascarinas/AFP

 

Komentarji: