Shoda neofašistov in demokratičnih sil minila mirno (FOTO)

V Trstu so se zbrali neofašisti in njihovi nasprotniki iz vrst demokratičnih sil. Nekaj prerivanja so zaznali, a shoda sta bila mirna.
Fotografija: Shod skrajnega desničarskega gibanja CasaPound na tržaških ulicah. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Shod skrajnega desničarskega gibanja CasaPound na tržaških ulicah. FOTO: Jure Eržen/Delo

V Trstu je potekal shod italijanskega skrajnega desničarskega gibanja CasaPound, ki so ga pripravili ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni. Istočasno so se zbrali tudi nasprotniki neofašizma. Središče Trsta je bilo ohromljeno in zaprto za promet, številne trgovine in lokali so danes prej zaprli svoja vrata.

Zbrali so se ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zbrali so se ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. FOTO: Jure Eržen/Delo


Številni so shodu nasprotovali. FOTO: Jure Eržen/Delo
Številni so shodu nasprotovali. FOTO: Jure Eržen/Delo


Simone Di Stefano, vodja skrajnega desničarskega gibanja CasaPound na shodu v Trstu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Simone Di Stefano, vodja skrajnega desničarskega gibanja CasaPound na shodu v Trstu. FOTO: Jure Eržen/Delo


Shod gibanja CasaPound je bil vsedržavnega značaja, v Trst je za to priložnost prispelo večje število avtobusov iz različnih krajev Italije, od tega precej iz dežele Veneto. Razlog za manifestacijo je bilo proslavljanje 100. obletnice konca prve svetovne vojne in italijanske zmage. Zbralo se je veliko število ljudi, ki so nosili italijanske zastave in zastave s stilizirano želvo, simbolom gibanja, imeli so tudi transparent z napisom »Italija: vstani, bojuj se in zmagaj«.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


V Trstu so se zbrali neofašisti iz celotne Italije. FOTO: Jure Eržen/Delo
V Trstu so se zbrali neofašisti iz celotne Italije. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Zbrani tudi nasprotniki


V Trstu so se zbrali tudi nasprotniki neofašizma. Shod je organiziralo Združenje Antifašistični in antirasistični Trst. Pisan sprevod mladih, družin z otroki in priseljencev z različnih koncev sveta se je podal proti mestnemu središču, zaključil se je na Goldonijevem trgu z govorom nekdanje italijanske partizanske in senatorke Lidie Menapacese.

K shodu, ki je pod geslom »Osvobodimo se fašizmov« nastal kot odziv na shod CasaPound, je pristopilo večje število krajevnih političnih strank, kot so Slovenska skupnost, Demokratska stranka in Stranka komunistične prenove, pa tudi krovni organizaciji Slovencev v Italiji - Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) - več krajevnih skavtskih in kulturnih združenj, ki se ne strinjajo z neofašističnim sprevodom in ga označujejo za hudo žalitev za mesto. Kritični so bilo tudi do mestnih in državnih oblasti, ki so shod CasaPound dovolile. Shodu so nasprotovali tudi lokalni predstavniki številnih verskih skupnosti.

Prišlo je tudi do manjšega izgreda, ko je skupinica nestrpnežev napadla predstavnike Demokratske stranke, ki so hodili v zadnjem delu sprevoda. Spravili so se na Roberta Cosolinija, Deboro Serracchiani in druge vidne predstavnike stranke z vzkliki, naj zapustijo sprevod, poroča Primorski dnevnik.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Italijanski varnostni organi so pred začetkom shodov poostrili nadzor v mestu in sprejeli ukrepe za preprečitev morebitnih izgredov.


 

Pahor opozoril na pomen miru in demokracije


Na shod neofašistov se je odzval tudi predsednik republike Borut Pahor. Po robu se jim lahko postavimo samo z vztrajno gradnjo demokracije, je sporočil prek twitterja. Kot je napovedal, bo o tem in drugih pomembnih stvareh za mir in demokracijo govoril tudi na petkovi osrednji slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne.

»V prejšnjem stoletju so trije totalitarizmi za seboj pustili strašno sled trpljenja, tudi fašizem, ki ga nameravajo danes obujati na zborovanju v Trstu,« je v tvitu zapisal Pahor.

Demokratična javnost, evropska in z njo slovenska, je po njegovih besedah zelo občutljiva, zaskrbljena in jezna zaradi njihovega oživljanja. »Po robu se jim lahko postavimo samo z vztrajno gradnjo demokracije, ki omogoča svobodo govora in izražanja različnih prepričanj, ne pa tudi s svobodo sovraštva,« je dodal.

Opozoril je še, da mir in demokracija nista dana za zmeraj in se ne prenašata z geni, temveč z našimi vsakokratnimi ravnanji. »Imamo pravico do svobode, ki pa je omejena s svobodo drugega. Zato ravnajmo strpno in gradimo sožitje, znotraj narodov in med njimi,« je pozval.

Komentarji: