»Moje prijateljstvo z Epsteinom je bilo napaka. Očitno sem se motil o njem«

Vojvoda yorški je ameriškega poslovneža, obsojenega pedofila, prvič srečal leta 1999.
Fotografija: Zdaj je princ Andrew izrazil sočutje z žrtvami obsojenega pedofila. FOTO: Leon Neal/Afp
Odpri galerijo
Zdaj je princ Andrew izrazil sočutje z žrtvami obsojenega pedofila. FOTO: Leon Neal/Afp

Britanski princ Andrew je danes zanikal, da bi karkoli vedel ali sumil o zločinskih početjih Jeffreyja Epsteina, ki si je ta mesec v newyorški ječi vzel življenje. 66-letni ameriški poslovnež je čakal na sojenje zaradi trgovine z ljudmi in spolnih zločinov. Za britanskega princa torej precej »neugledna« družba.

Vojvoda yorški je v uradni izjavi za javnost zapisal, da želi »razčistiti dejstva« okrog »nekdanjega prijateljstva« z ameriškim podjetnikom. Princ je priznal, da je leta 2010 storil veliko napako, ko se je še naprej družil z Epsteinom, potem ko so ga izpustili iz zapora. »V tistem času sem ga videl največ enkrat ali dvakrat na leto,« je dejal 59-letni princ. »Bival sem v nekaj njegovih rezidencah, a v tem času nisem nikoli videl ali posumil, da bi bil vpleten v kakšne nezakonite dejavnosti.«

Vojvoda je Epsteina prvič srečal že leta 1999, pa niti ni bil edina ugledna osebnost, ki se je družila z zločincem. Zdaj je Andrew izrazil sočutje z žrtvami obsojenega pedofila. »Njegov samomor je pustil ogromno odprtih vprašanj, ki nikoli ne bodo dobila odgovorov. Sočustvujem z vsemi, ki so si želeli zaključka te zgodbe.«

Jeffrey Epstein je storil samomor. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
Jeffrey Epstein je storil samomor. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters


Princu sicer ni ostalo drugega, kot da se končno izjasni, kakšen je bil njegov odnos z Epsteinom, potem ko so ga mediji zasuli s številnimi vprašanji. Prejšnji teden pa je britanski časnik objavil tudi fotografijo Andrewa, ki je bila posneta na balkonu Eposteinovega doma na Manhattnu.

Pokojnemu poslovnežu so prišli na sled leta 2005, ko so starši 14-letne deklice floridski policiji prijavili, da jo je nadlegoval na njegovem domu. Poslovnež je bil kmalu zatem obsojen zaradi spolnih napadov na mladoletne punce, ki jih je izvršil med letoma 2002 in 2005. Znižana kazen, ki so mu jo izrekli zaradi priznanja, je še dolgo zatem burila duhove v ameriški javnosti. Dobil je namreč le osemnajst mesecev zapora, leta 2010 so ga izpustili na prostost. Kmalu zatem se je na njegovem balkonu »pojavil« princ Andrew.

Vojvoda yorški je Epsteina prvič srečal že leta 1999. FOTO: Toby Melville/Reuters
Vojvoda yorški je Epsteina prvič srečal že leta 1999. FOTO: Toby Melville/Reuters


Vojvoda, najljubši sin kraljice Elizabete II., je v uradni izjavi danes dodal: »Enkrat sem že povedal, da je bila napaka, da sem ga leta 2010 obiskal. Očitno sem se zmotil o njem in ni bil oseba, za kakršnega sem ga imel. Nikakor ne znam pojasniti njegovih dejanj. Ostro zavračam izkoriščanje ljudi in nikoli ne bi sodeloval pri čem takšnem.« Sicer se je v preteklosti že oglasilo kar nekaj žensk, ki so trdile, da jih je princ silil v spolne odnose. 

Jeffreyja Epsteina so julija letos v New Yorku obtožili zaradi trgovine z ljudmi in sodelovanja v zaroti. Sojenje bi se moralo začeti prihodnje leto. Poslovnež se je izrekel za nedolžnega, grozilo mu je do 45 let zapora.

Preberite še:

Komentarji: