Monsun v Burmi: razseljenih 120.000 ljudi

Še vedno iščejo tudi preživele po nesreči v Laosu.

Objavljeno
31. julij 2018 11.30
Posodobljeno
31. julij 2018 12.29
Obilno deževje v Burmi se danes nadaljuje. FOTO: Sau Kjau San Oo/AFP
Ka. M.
Ka. M.
Zaradi poplav, ki jih v Burmi povzroča monsunsko deževje, je moralo svoj dom zapustiti približno 120.000 ljudi. Nalivi so bili usodni za 11 ljudi.

Hudo monsunsko deževje je Burmo zajelo minuli teden. Na jugu, vzhodu v notranjosti države je dež uničeval avtoceste in mostove, poplavljena so celotna območja, poroča tiskovna agencija Reuters. Medtem ko je na prizadetih območjih vzpostavljenih malo manj kot 300 centrov za evakuirane osebe, oblasti hitijo z vzpostavljanjem novih, saj se obilno deževje danes nadaljuje. »Število smrtnih žrtev se utegne povečati, še vedno zbiramo informacije,« je po navedbah tiskovne agencije AFP povedal minister za socialno varnost Pju Lei Lei Tuna. »Na nekaterih območjih se voda spušča, a ne vemo, kako dolgo bo trajala katastrofa,« je dodal.

image
Poplavljeno mesto Hpa An FOTO: Sau Kjau San Oo/AFP

 

Poplavne vode z domov pregnale tudi ljudi v Laosu in Kambodži


Obilno deževje povzroča težave tudi v drugih državah regije. Po tem, ko je v Laosu pred dobrim tednom popustil jez hidroelektrarne v gradnji, so vode poplavile celotne vasi. Iskanje preživelih še vedno poteka, v reševalnih akcijah sodelujejo tudi prostovoljci, ki so pomagali pri reševanju tajskih dečkov. Po podatkih laoških oblasti so poplavne vode zahtevale 11 življenj, kar je manj od 27 žrtev, o katerih so poročali v začetku minulega tedna.

Monsunsko dežje vsako leto povzroča težave v jugovzhodni Aziji. V zadnjem desetletju je bilo v Burmi najhuje leta 2015, ko so poplave zahtevale 100 življenj in z domov pregnale 330.000 ljudi, piše Reuters.