Moskovski nebotičnik preganja predsednika ZDA

Trump naj bi se o gradnji v prestolnici Rusije pogajal še globoko v predsedniško kampanjo
Fotografija: Predsednikov osebni odvetnik Rudy Giuliani je svoji stranki povzročil nove težave. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Predsednikov osebni odvetnik Rudy Giuliani je svoji stranki povzročil nove težave. FOTO: Reuters

New York – Bela hiša bi se morala veseliti konca tedna, v katerem so dosegli vsaj moralno zmago, ko je ekipa posebnega preiskovalca delno zavrnila poročanje spletnega časnika BuzzFeed, da naj bi Donald Trump svojemu nekdanjemu odvetniku Michaelu Cohenu naročil, naj laže na pričanju v kongresu. Potem se je zgodil Rudy Giuliani, Trumpov nov osebni odvetnik, in njegove neprevidne izjave.

Trditev BuzzFeed, da naj bi predsednik svojemu nekdanjemu odvetniku naročil, naj zagreši hudo kaznivo dejanje in kongresnikom laže o svojem projektu gradnje nebotičnika v ruski prestolnici, je nemudoma sprožila ostre odzive in pozive k njegovi odstavitvi. Celo nekateri konservativni komentatorji kot Erick Erickson so začeli javno ugotavljati, da je Trump prestopil mejo sprejemljivega.

Dokler ni požara pogasila hladna prha iz pisarne posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, da pisanje spletnega časnika »ni točno«. Zgodba je še posebej odmevala, ker sta njena avtorja v preteklosti že nekajkrat razkrila podrobnosti iz tako imenovane »ruske preiskave« o morebitnih povezavah med Trumpovo kampanjo in – domnevno – ruskim posegom v ameriške predsedniške volitve. Izjemno redek odziv Muellerjeve ekipe, nato pa še poročanje New York Timesa in Washington Posta, da obtožbe o Trumpovem naročilu Cohenu naj ne bi držale, so močno razmajale trditve BuzzFeeda, čeprav še vedno trdijo, da verjamejo svojima viroma (ki pa ju niso razkrili).
 

Giulianijeve težave


Bela hiša na čelu s Trumpom je nemudoma začela zadovoljno ugotavljati, kako so nenehno žrtve lažnivih medijev. Toda predsednikov sedanji odvetnik Giuliani je v nedeljo dejal, da so pogovori o gradnji Trumpove stolpnice v Moskvi morda trajali vse do volitev novembra 2016. Kar pomeni, da je predsedniški kandidat Trump javno pozival k ukinitvi sankcij proti Rusiji, medtem ko si je nepremičninar Trump prizadeval, da bi v prestolnici iste države zgradil velik objekt.

Hkrati je v tistem času na glas trdil, da nima nikakršnih poslovnih povezav z Rusijo. »Z Rusijo nimam nikakršnih opravkov, v Rusiji nimam nobenih poslov, delujem po vsem svetu, toda ne v Rusiji,« je dejal julija 2016. »Kadarkoli Giuliani v intervjujih brani Trumpa v ruskem škandalu, vedno obstaja precejšnja možnost, da bo izbleknil nekaj, kar bo njegovo stranko vpletlo v nove prestopke, ali pa pokazalo, da je neprestano lagala,« ugotavlja kolumnist Washington Posta Paul Waldman


Zgodovina neresnic


Predsednikove besede so sicer vedno na dokazano šibkih temeljih, po štetju omenjenega časnika je v prvih dveh letih vodenja države izrekel 8,158 neresnic ali zavajajočih izjav, v povprečju 5,9 na dan. Tudi zgodba o moskovskem nebotičniku ima dolgo zgodovino. Sprva so iz Trumpovih krogov prihajale trditve, da so bili pogovori vedno samo načelni, Trump skoraj ni bil udeležen v njih, končali naj bi se veliko pred republikanskim izbiranjem predsedniškega kandidata. Potem je Cohen novembra priznal, da je lagal kongresnikom, Muellerjeva ekipa pa je sporočila, da so pogajanja v Rusiji trajala vsaj do sredine 2016.

Kdaj so se zares končala, še vedno ni povsem, jasno, saj je bilo Giulianijevo govorjenje precej nejasno. Pravi odgovor ve Cohen, ki naj bi bil po pisanju New York Timesa glavni Trumpov pogajalec v Moskvi in ki sedaj tesno sodeluje z Muellerjem in njegovimi preiskovalci.

Preberite še: