Moskva zahteva pojasnila glede poročila IAEA

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je pozvala k vzpostavitvi varnega območja okoli nuklearke.
Fotografija: Predstavniki IAEA v jedrski elektrarni Zaporožje. FOTO: IAEA via Reuters
Odpri galerijo
Predstavniki IAEA v jedrski elektrarni Zaporožje. FOTO: IAEA via Reuters

Rusija je od Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) zahtevala pojasnila glede njenega poročila o ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje. IAEA je sicer v poročilu pozvala k vzpostavitvi demilitariziranega območja na območju nuklearke, kar so v Kijevu pozdravili, medtem ko so v Moskvi precej zadržani.

»Pridobiti moramo dodatna pojasnila, saj poročilo vsebuje vrsto nerešenih vprašanj. Ne bom jih našteval, a generalnega direktorja IAEA smo zaprosili za pojasnila,« je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

image_alt
Igranje z zaporoško nevarnostjo

Veleposlanik Rusije pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija je sicer v torek, ko je prvi mož IAEA Rafael Grossi v Varnostnem svetu ZN predstavil poročilo, pripravljeno po nedavnem obisku v Zaporožju, izrazil obžalovanje, ker poročilo odgovornosti za obstreljevanje nuklearke ne pripisuje neposredno Kijevu.

Tiskovna predstavnica Lavrova Marija Zaharova pa je danes v izjavi za tiskovno agencijo RIA Novosti Zahod obtožila, da izvaja pritisk na IAEA.

Rafael Grossi. FOTO: Joe Klamar/AFP
Rafael Grossi. FOTO: Joe Klamar/AFP

Nuklearka v Zaporožju v osrednji Ukrajini je največja v Evropi, že v začetku marca pa je nadzor nad njo prevzela ruska vojska. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal, potem ko so se v začetku julija okrepili spopadi v okolici elektrarne. Odgovornost za obstreljevanje Rusija in Ukrajina stalno prelagata druga na drugo.

Po dolgotrajnih pogajanjih je IAEA s Kijevom in Moskvo pred kratkim dosegla dogovor o obisku nuklearke. Pod vodstvom Grossija so nato strokovnjaki agencije prejšnji teden dejansko obiskali Zaporožje, dva od njih pa naj bi zdaj tam ostala za stalno.

Grossi je že med samim obiskom sporočil, da je bila fizična celovitost elektrarne večkrat kršena. Po vrnitvi je nato IAEA pripravila poročilo, v katerem je pozvala k vzpostavitvi varnega območja okoli nuklearke. Temu pozivu se je v torek na seji VS ZN pridružil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Dva strokovnjaka IAEA naj bi za stalno ostala v nuklearki v Zaporožju. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Dva strokovnjaka IAEA naj bi za stalno ostala v nuklearki v Zaporožju. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki k temu že dlje časa glasno poziva, je poziv k vzpostavitvi demilitariziranega območja v torek nemudoma pozdravil in obljubil sodelovanje Kijeva pri tem.

Grossi je sicer v torek za ameriško televizijo CNN glede krivde za napade na Zaporožje pojasnil, da odgovora na vprašanje, kdo je odgovoren zanje, nima. »Ne, to ni v moji pristojnosti,« je dejal in pojasnil, da IAEA nima niti mandata niti kapacitet, da bi kakorkoli posegala v vojaško sfero, kamor spada tudi identificiranje odgovornih za obstreljevanje.

Preberite še:

Komentarji: