Moskva ZDA odgovarja, da so sankcije v nasprotju z mednarodnim pravom

ZDA bodo sankcije proti Rusiji uvedle zaradi napada z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta in njegovo hčerko v Veliki Britaniji, za katerim naj bi stala Moskva. Kremelj vse obtožbe zavrača.
Fotografija: Ameriško zunanje ministrstvo je napovedalo, da bodo do konca meseca uvedene sankcije proti Rusiji zaradi napada z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta in njegovo hčerko v Veliki Britaniji. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Odpri galerijo
Ameriško zunanje ministrstvo je napovedalo, da bodo do konca meseca uvedene sankcije proti Rusiji zaradi napada z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta in njegovo hčerko v Veliki Britaniji. FOTO: Hannah Mckay/Reuters

Iz Kremlja so danes sporočili, da so napovedane ameriške sankcije proti Rusiji v nasprotju z mednarodnim pravom in da je ruski finančni sistem stabilen, je poročal Reuters.

ZDA bodo sankcije proti Rusiji uvedle zaradi napada z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta in njegovo hčerko v Veliki Britaniji, za katerim naj bi stala Moskva. Kremelj vse obtožbe zavrača.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ameriško potezo označil za neprijateljsko. Dodal je, da Moskva kljub temu še naprej upa, da se bodo odnosi med velesilama izboljšali.

Podobno se je odzvalo tudi rusko veleposlaništvo v Washingtonu, kjer poudarjajo, da so obtožbe neutemeljene, da ZDA niso predstavile nobenega dokaza in da se Rusija »odločno zavzema za odprto in transparentno preiskavo« dogodkov v Salisburyju, je poročala ruska državna agencija Sputnik.

Ameriške sankcije proti Rusiji bodo zajemale prepoved prodaje občutljivih snovi, ki se lahko uporabijo za kemično ali biološko orožje. State Department predvideva, da bi lahko sankcije Rusijo stale več sto milijonov dolarjev.

Vrednost ruskega rublja je medtem v primerjavi z ameriškim dolarjem upadla na najnižjo vrednost v skoraj dveh letih. Dopoldne je bil vreden 66,48 dolarja, kar je najmanj po novembru 2016. Osrednji indeks borze v Moskvi je izgubil 1,37 odstotka.

Preberite še:

Komentarji: