Poljska odpira meje za državljane Evropske unije

V članku spremljamo vse relevantne podatke o bolezni covid-19.
Fotografija: Letalske družbe bodo za prilagoditev za nove razmere potrebovale nekaj tednov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Letalske družbe bodo za prilagoditev za nove razmere potrebovale nekaj tednov. FOTO: Jure Eržen/Delo



21.20 Od torka možni tudi mednarodni leti

Poljska bo v soboto za državljane Evropske unije odpravila omejitve na svojih mejah, ki jih je uvedla za zajezitev pandemije covida-19, je napovedal poljski premier Mateusz Morawiecki. Dodal je, da bodo od torka možni tudi mednarodni leti, da pa bodo letalske družbe za prilagoditev na nove razmere verjetno potrebovale nekaj tednov.

Morawiecki je pojasnil, da so se za zdaj odločili odpreti meje le za članice Evropske unije, saj tja Poljska največ izvaža. Poleg tega je ponekod po svetu, na primer v Latinski Ameriki in Severni Ameriki, razvoj pandemije po njegovih besedah zaskrbljujoč.
Poljska se je za odpiranje meja odločila kljub dejstvu, da so ta teden v državi zaradi okužb z novim koronavirusom za predvidoma tri tedne zaprli dvanajst premogovnikov.

Skupno so na Poljskem po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje doslej potrdili več kot 27.800 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 1206 ljudi.

20.25 Okuženi štirje evropski odbojkarski prvaki

Evropski odbojkarski prvaki, reprezentanti Srbije, so se kljub temu, da jih letos ne čaka nobeno tekmovanje, zbrali na pripravah. A te se niso končale srečno, saj so se dva igralca in pomočnik trenerja okužili s koronavirusom, tako da je morala celotna ekipa v karanteno.

18.40 Kava ga bo stala 1100 evrov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo moral plačati več kot 1100 evrov globe, ker je kršil omejitve v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Minuli teden je s svojim osebjem brez zaščitnih mask na obrazu sedel tesno skupaj v lokalu v mestu Hmelnicki na zahodu Ukrajine. Takrat so lahko v lokalih gostom stregli samo na zunanjih terasah, za mizo pa so lahko sedeli največ štirje gostje. Zelenski je sporočil, da bo globo plačal.

17.05 Konec izrednih razmer v francoskem zdravstvu

Francoska vlada namerava po 10. juliju končati izredne razmere v javnem zdravstvu, ki so jih uvedli konec marca zaradi epidemije novega koronavirusa. Vlada bo sicer ohranila nekatera izredna pooblastila, saj je virus še vedno prisoten. Epidemija covida-19 je v državi zahtevala več kot 29 tisoč življenj.  

16.50 V morje le za 60 minut

V Peruju se kljub naraščanju števila okuženih z novim koronavirusom ponovno odpirajo plaže, kjer pa bodo po novem veljale številne omejitve - med drugim bo zunaj vode obvezna zaščitna maska, plavalec pa v vodi ne bo smel preživeti kot 60 minut. Kako bodo to preverjali, niso pojasnili.

Večina pozornosti je usmerjena v Limo, kjer številne plaže obiskujejo zlasti deskarji na vodi. S tem športom naj bi se v državi ukvarjalo več kot 60 tisoč ljudi.

V Peruju se z deskanjem ukvarja več kot 60 tisoč ljudi. FOTO: David Gray/Reuters
V Peruju se z deskanjem ukvarja več kot 60 tisoč ljudi. FOTO: David Gray/Reuters


16.40 Najprej bodo odpirali večje, nato manjše maloobmejne prehode

Ministrstvo za notranje zadeve je napovedalo, da bi 29. junija lahko prišlo do sprostitve vseh maloobmejnih prehodov na meji s Hrvaško. Ti so zaradi pandemije covida-19 zaprti že skoraj tri mesece. Že prej, 15. junija pa bi se lahko odprli večji maloobmejni prehodi na meji s Hrvaško. Pogovori med slovensko in hrvaško policijo o tem še potekajo.

Na meji z našo južno sosedo je 25 maloobmejnih prehodov, skupno sicer 57 mejnih prehodov. Hrvaška je bila prva država, iz katere je bil po rahljanju ukrepov proti covidu-19 na meji možen vstop v Slovenijo brez omejitev.

Na meji s Hrvaško je od 57 mejnih prehodov 25 maloobmejnih. FOTO: Tadej Regent/Delo
Na meji s Hrvaško je od 57 mejnih prehodov 25 maloobmejnih. FOTO: Tadej Regent/Delo


14.40 V Iranu več kot dva tisoč novih okužb

V Iranu so v zadnjih 24 urah potrdili več kot dva tisoč novih okužb z novim koronavirusom. Tako se nadaljuje močno naraščanje števila primerov, kar je iranski predsednik Hasan Rohani pripisal obsežnejšemu testiranju.

Zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da so od 19. februarja, ko so potrdili prvi primer novega koronavirusa v državi, opravili več kot milijon testiranj. Tako doma kot v tujini sicer številni dvomijo o resničnosti uradnih podatkov o pandemiji covida-19 v Iranu. Bojijo se, da so dejanske številke veliko višje.

Doma in v tujini dvomijo, da so uradni podatki o pandemiji covida-19 v Iranu resnični. FOTO: Stringer/AFP
Doma in v tujini dvomijo, da so uradni podatki o pandemiji covida-19 v Iranu resnični. FOTO: Stringer/AFP


13.41 Bruselj za postopno odpiranje zunanje meje EU s 1. julijem

Evropska komisija bo priporočila postopno in delno odpravljanje omejitev na zunanji meji EU s 1. julijem, je danes napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. Odpiranje zunanjih meja naj namreč po mnenju komisije sledi odpravi pandemičnih omejitev na notranjih mejah, ki je predvidena do konca tega meseca.

13.37 Nemčija v torek odpira meje za državljane EU in Švice

Nemčija bo prihodnji torek na svojih mejah za državljane drugih držav EU in Švice odpravila omejitve, ki jih je marca uvedla, da bi zajezila širjenje novega koronavirusa. Tako jim ob prihodu v Nemčijo ne bo treba v karanteno, je danes pojasnil nemški notranji minister Horst Seehofer. Za tujce, ki bodo prišli v Nemčijo z letalom iz Španije, pa bodo nadzor odpravili šele 21. junija.

V vseh nemških zveznih deželah, z izjemo Brandenburga in Severnega Porenja - Vestfalije, sicer ostaja obvezna karantena za potnike iz držav EU, v katerih je število okužb v zadnjem tednu višje od 50, na 100.000 prebivalcev. To pa od prejšnjega tedna velja samo za Švedsko.

13.16 V torek nova okužba na Jesenicah, ena v Ljubljani

Okužbi z novim koronavirusom so v torek potrdili v Ljubljani in na Jesenicah. Iz jeseniške bolnišnice so danes sporočili, da so v torek znova vzeli brise zaposlenim in bolnikom na gastroenterološkem oddelku, kjer so v ponedeljek ugotovili okužbo pri enem od bolnikov. Brise so odvzeli vsem, ki so bili z njim v stiku. Vsi testi so bili negativni in jih bodo ponovili predvidoma čez teden dni. Danes pa so vzeli brise še 12 zaposlenim, ki so jih prvič testirali v petek in niso bili v stiku z bolnikom. Izvide pričakujejo pozno popoldne.

12.14 Avstrija bo prihodnji torek odprla mejo z Italijo

Avstrijska vlada je danes odločila, da bo prihodnji torek odprla tudi mejo z Italijo. Od torka bo mogoče v Avstrijo brez omejitev vstopiti iz 31 držav. Od članic EU med njimi ni samo Švedske, Španije in Portugalske, prav tako za zdaj avstrijske meje ostajajo zaprte za Veliko Britanijo, je danes odločila avstrijska vlada. Za najhuje prizadeto italijansko deželo Lombardija bodo ob tem avstrijske pristojne službe izdale delno opozorilo pred potovanji. Omejitve na mejah z drugimi sosednjimi državami, tudi Slovenijo, je sicer Dunaj odpravil že prejšnji teden.

12.05 Infodemija med pandemijo koronavirusa

»Pandemijo koronavirusa je spremljal množičen val napačnih ali zavajajočih informacij, vključno s poskusi tujih akterjev, da bi vplivali na državljane EU in debate,« je ugotovila evropska komisija. Glede tega vprašanja je danes sprejela posebno poročilo, da bi okrepila delovanje proti dezinformacijam.

Podpredsednica evropske komisije Věra Jourová je opozorila, da so spletne platforme med pandemijo naredile nekaj pozitivnih korakov, a bi morale okrepiti svoja prizadevanja. Med tujimi akterji in državami, ki so v EU izvajali ciljane operacije vplivanja in kampanje z dezinformacijami, so konkretno omenili Kitajsko in Rusijo. Posebna skupina, ki pri EU spremlja dezinformacije, je zaznala in predstavila 550 dezinformacijskih zgodb v prokremeljskih virih.

Zagotavljanje svobode izražanja in pluralistične demokratične debate ima v odzivanju na dezinformacije osrednjo vlogo, ugotavljajo v evropski komisiji. EU bo okrepila podporo neodvisnim medijem ter novinarjem v Evropi in svetu. Države članice so pozvali, naj okrepijo prizadevanja za varno delo novinarjev in naredijo največ iz programov okrevanja za podporo medijem, ki jih je kriza močno prizadela. P. Ž.

11.42 V Sloveniji aprila na mesečni ravni rekorden padec industrijske proizvodnje

Vrednosti industrijske proizvodnje in prihodka od prodaje sta aprila na mesečni ravni upadli najbolj od januarja 2000. Po podatkih statističnega urada je bila vrednost industrijske proizvodnje aprila na mesečni ravni nižja za 14,7 odstotka, na letni pa za 22,8 odstotka. Prihodek od prodaje v industriji je bil za 21,1 odstotka nižji od marčnega.

11.32 Madžarska in Hrvaška od petka brez omejitev na mejah

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je danes sporočil, da bosta Madžarska in Hrvaška v petek odpravili omejitve za potovanja ljudi med državama, uvedene zaradi covida-19. Szijjarto je pojasnil, da se je epidemija v obeh državah umirila, odprtje madžarskih meja s preostalimi sosedami pa tudi ni pripeljalo do večjega števila novih primerov okužb. 

11.02 Na Hrvaškem hoteli letos nič cenejši

Hoteli ob hrvaški obali so junija večinoma obdržali lanske cene, posamični popusti pa niso zadostni, da bi pritegnili večje število domačih turistov, ocenjuje spletni portal Index. Primerjava cen hotelov različnih kategorij v hrvaški Istri in Dalmaciji, vključno z otoki, kaže tudi ohranjanje lanskih cen v glavni poletni sezoni. S tem se niso uresničila pričakovanja hrvaških turistov, da bodo zaradi pandemije bolezni covid-19 cene hotelov krepko cenejše kot lani ter da bodo letos lahko počitnikovali v hotelih.

Portal je primerjal cene v hotelih v Rovinju, Zadru in na otoku Hvar v drugi polovici junija. Cene so za sedem prenočitev z zajtrkom za štiričlansko družino. V hotelih s tremi zvezdicami je najcenejše namestitve portal našel v Rovinju, in sicer 8400 kun (1120 evrov), medtem ko je bivanje v hotelih iste kategorije v Zadru znašalo 9500 kun (1270 evrov), na Hvaru pa več kot 12.000 kun (1600 evrov).

V hrvaških hotelih pričakujejo krajšo osrednjo turistično sezono z močnim trendom rezervacij last minute. Večina rezervacij v hrvaških hotelih je za zdaj iz držav, iz katerih gostje prihajajo z avtomobili, predvsem Slovenije, Češke, Slovaške, Avstrije, Poljske in Madžarske, navaja portal.

V hrvaških hotelih pričakujejo krajšo osrednjo turistično sezono z močnim trendom rezervacij last minute. FOTO: Tomi Lombar/Delo
V hrvaških hotelih pričakujejo krajšo osrednjo turistično sezono z močnim trendom rezervacij last minute. FOTO: Tomi Lombar/Delo


10.40 Piloti Lufthanse bi se odpovedali delu plače

Zaradi globoke krize v Lufthansi so njeni piloti vodstvu letalskega prevoznika ponudili znižanje svojih plač. Skupaj bi družbi prihranili okoli 350 milijonov evrov, in sicer do konca tega leta. Vodstvo družbe in sindikati se že dlje časa pogajajo o znižanju plač zaposlenih in o odpuščanjih. Po ocenah vodstva je v družbi zaradi krize najmanj 10.000 zaposlenih preveč. Piloti upajo, da bo okoli 45-odstotno znižanje plač obvarovalo njihova delovna mesta. Lufthansa se bo morala zaradi okoli devet milijard evrov državne pomoči prestrukturirati. Koliko zaposlenih bodo odpustili, bo odvisno tudi od pogajanj o plačah s sindikati v družbi. Skupaj Lufthansa zaposluje okoli 138.000 ljudi. B. Z.

10.29 Papež z milijonom evrov za pomoč potrebnim zaradi pandemije

Papež Frančišek bo daroval milijon evrov v sklad, ki bo namenjen tistim, ki potrebujejo pomoč zaradi gospodarskih posledic pandemije covida-19. V ta namen bodo vzpostavili sklad za pomoč, ki so ga poimenovali Jezus, božji delavec. Sklad bo upravljala Caritas. Denarno pomoč naj bi prejeli predvsem tisti, ki se preživljajo s priložnostnimi deli ali so se jim v času pandemije iztekle pogodbe za delo ter samozaposleni. Rimska občina in dežela Lacij, v katero spada tudi italijansko glavno mesto, sta se že odzvala na papežev poziv in sta v sklad prispevala po 500.000 evrov.

Pandemija covida-19 je zelo prizadela Italijo. Prestolnica Rim živi pretežno od turizma, ki je med pandemijo v celoti zastala. Finančne posledice pandemije občutijo tudi v Vatikanu, ki velik del prihodkov dobi od vstopnin za vatikanske muzeje, ki so bili zaradi pandemije zaprti približno tri mesece.

10.15 OECD Sloveniji za letos napoveduje najmanj 7,8-odstotni upad BDP

Prvi scenarij predvideva en val epidemije, 7,8-odstotni padec BDP in hitro okrevanje, drugi val pa bi prinesel več težav, zato mora biti majhna in odprta Slovenija pripravljena, da se hitro odzove na zunanje šoke.



10.10 V torek dva okužena, umrlih ni bilo

V torek so v Sloveniji opravili 738 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, potrdili so dve okužbi, je na twitterju objavila vlada. Umrl ni noben bolnik s covidom-19. V bolnišnični oskrbi ostaja šest bolnikov s covidom-19, nobenega niso odpustili v domačo oskrbo, prav tako se noben od teh bolnikov ne zdravi na oddelku za intenzivno terapijo. Skupno je bilo v Sloveniji tako doslej potrjenih 1488 primerov okužbe, število umrlih z novo koronavirusno boleznijo ostaja 109.



10.02 Slovenija zaradi krize preusmerila za okoli 280 milijonov evropskih sredstev

Slovenija je v intenzivni fazi izvajanja evropske kohezijske politike za obdobje 2014–2020, hkrati pa se pripravlja na novo programsko obdobje 2021–2027. V luči pandemije covida-19 ji je v ukrepe za odpravo posledic krize uspelo preusmeriti za okoli 280 milijonov evropskih sredstev, je v torek poudarila Monika Kirbiš Rojs s službe vlade za razvoj. Izpostavila je še dodatna sredstva, ki jih je za odpravo posledic pandemije za Slovenijo predvidela evropska komisija. Trenutno se išče način, kako ta sredstva vključiti v aktualni operativni program. Zaradi bistveno spremenjenih razmer bo verjetno poudarek evropske kohezijske politike tudi v obdobju 2021–2027 delno usmerjen v odpravo posledic koronavirusne krize ter v dolgoročno in vzdržno rast držav članic EU, so še navedli v vladni službi. STA

9.40 Letošnji Mednarodni sejem obrti in podjetnosti vendarle bo

53. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti (Mos), katerega usoda je bila zaradi epidemije z novim koronavirusom negotova, vendarle bo. Družba Celjski sejem bo Mos pripravila od 16. do 20. septembra. Rok za prijavo so podaljšali do petka, bodo pa prijave zbirali tudi še po tem datumu, dokler bodo na voljo razstavni prostori.

9.02 Preklic omejitve obiskov v celjski bolnišnici

V Splošni bolnišnici Celje preklicujejo popolno prepoved obiskov. Od danes naprej bodo obiski omejeni na eno odraslo osebo na dan, ki mora biti zdrava, imeti pa mora tudi negativno epidemiološko anamnezo. Obiski bodo otrokom dovoljeni le izjemoma, v dogovoru z zdravnikom na posameznem oddelku. Pri porodnicah so dovoljeni samo obiski očetov novorojenčkov, pri otrocih, ki se zdravijo v bolnišnici, pa le obiski staršev ali skrbnikov. Obiski lahko trajajo največ 15 minut.

8.44 Študija WHO: Ljudje so najbolj kužni na začetku

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so v torek naznanili, da študije kažejo, da so ljudje, okuženi z novim koronavirusom, najbolj kužni ravno v trenutku, ko se začnejo slabo počutiti. Mike Ryan, strokovnjak za nujne primere pri WHO, je po poročanju BBC povedal, da novi koronavirus v zgornjih dihalih lažje prenaša kapljice kot sorodni virusi, kot sta sars ali mers, ki se nahajajo v spodnjem traktu. 

8.12 V Peruju že več kot 200.000 okužb z novim koronavirusom

Peru je postal eno od žarišč izbruha novega koronavirusa. Po podatkih ministrstva za zdravje so do torka potrdili 203.736 okužb, od tega v zadnjem dnevu več kot 4000, doslej je umrlo 5738 ljudi. Glede na število okužb je Peru na osmem mestu najbolj prizadetih držav, med državami Latinske Amerike pa na drugem mestu za Brazilijo. Prvi primer so v Peruju potrdili 6. marca.

7.20 Migrantski delavci v Indiji na poti do humanitarne krize?

Indijsko sodišče je zveznim državam naložilo, naj v prihodnjih 15 dneh migrantske delavce, ki so obtičali v mestih zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, pošljejo nazaj. Na cestah je bilo namreč opaziti na sto tisoče delavcev migrantov, ki so se na dolgo pot proti domačim vasem vračali po tem, ko so zaprli številne tovarne in zmanjšali število delovnih mest. Z le malo dostopa do hrane in vode v hudi vročini so nekateri umrli na poti. Prizori iz Indije so povzročili ogorčenje in spodbudili strah pred obsežno humanitarno krizo. Vladne službe so maja vzpostavile posebne vlake za migrante, s katerimi se je doslej domov prepeljalo že več kot 4000 vlakov in okoli 570.000 ljudi, poroča BBC.

V Mumbaju, v finančni prestolnici Indije, so doslej potrdili 51.000 primerov okuženih z novim koronavirusom, kar pomeni, da so po številu presegli kitajsko mesto Wuhan, žarišče izbruha covida-19. V Indiji število okužb narašča, doslej so potrdili 266.598 okužb, samo v državi Maharaštra, katere glavno mesto je Mumbaj, so potrdili 90.000 primerov. Okužbe se širijo tudi v glavnem mestu Delhi, kjer so pristojni sporočili, da do konca julija pričakujejo več kot pol milijona obolelih. Indija je kljub temu po treh mesecih strogih ukrepov začela sproščati omejitve. Stroka namreč trdi, da druge možnosti, kot da je odpravila omejitve, ni bilo, saj je to državi povzročilo katastrofalno ekonomsko izgubo.

7.03 Danes še zadnje izplačilo mesečnega temeljnega dohodka

Danes bo 27.193 delodajalcev od zavoda za zaposlovanje prejelo dobrih 116 milijonov evrov povračil nadomestil plače za 170.023 zaposlenih. To je četrto od izplačil na podlagi prvih dveh zakonskih paketov za blažitev posledic epidemije, naslednjega predvidevajo 30. junija.

Preberite še:

Komentarji: