Mussolini ostaja častni občan Salòja

Neuspeh pobude, da bi fašističnega diktatorja končno izbrisali s seznama častnih občanov nekdanje prestolnice Salojske republike.

Objavljeno
09. april 2019 17.23
Posodobljeno
09. april 2019 17.23
Mussolini je med častnimi občani še v 21. stoletju zapisan v številnih italijanskih mestih in mestecih. FOTO: Wikipedija
Za mestece Salò ob Gardskem jezeru bi lahko vedeli le turisti, a ni tako. Ko je 23. septembra leta 1943 po kapitulaciji Italije postalo de facto prestolnica tedaj ustanovljene marionetne fašistične Italijanske socialne republike, znane kot Salojska republika, se je zapisalo v temno plat zgodovine.

74 let po koncu druge svetovne vojne ostaja Benito Mussolini častni občan Salòja, poroča današnji italijanski tisk. Tudi po najnovejši pobudi, da bi ga naposled izbrisali s seznama tamkajšnjih častnih občanov.

Na občini v Salòju so predlog o umiku Mussolinija s tovrstnega seznama, ki jo je podal mestni svetnik Stefano Zane iz opozicije, znova zavrnil. Po besedah aktualnega župana Gianpiera Cipanija zaradi dejstva, da so v predvolilnem obdobju.»S tem vprašanjem se bo morala soočiti administracija, ki se bo izoblikovala po majskih volitvah,« je odločanje o nečem, kar naj bi bilo samoumevno, na prihodnje čase preložil Cipani, ki pripada desni sredini. »Smo v predvolilnem obdobju in ta tema ustvarja nepotrebno napetost.«

Zane se je na odločitev odzval z izjavo, da si občinska oblast zgolj »umiva roke«, in to s posmeha vrednim argumentom. Od podelitve statusa častnega občana diktatorju v Salòju je sicer minilo že 95 let, podobno to velja tudi za številna druga italijanska mesta in mesteca, ki so v času fašizma, predvsem v letih 1923 in 1924, tako rekoč tekmovala, katero bo duceju prej podelilo status častnega občana.

image
S Hitlerjem v Münchnu leta 1940. FOTO Dokumentacija Dela

 

Duce častni občan še v mnogih občinah


Zdi se neverjetno, a v številnih italijanskih mestih in mestecih imajo Mussolinija še v 21. stoletju med častnimi občani. Pred mesecem so ga, denimo, s seznama častnih občanov izbrisali v Bergamu, mesec pred tem v Mantovi, pred tem so to storili v Torinu, Pisi, Firencah, Cremi, Livornu, Volterri, Raveni ali Empoliju.

Po drugi strani je tisk lani pisal o tem, kako je kljub pobudam za izbris ostal častni občan v Aosti in še desetih krajih v tamkajšnji regiji, v Brescii ali Anziu, sicer pa je ob neštetih italijanskih občinah nemogoče oceniti, kje vse ostaja častni občan, na katerega kaže biti nadvse ponosen.

Med častne občane so ga zapisali tudi v Trstu in Gorici. Na medmrežju najdeš le novico, da so ga v bližini Slovenije s tovrstnega seznama izbrisali v Ronkah, kjer je tržaško letališče.