»Na Balkanu imajo občutek, da jih je EU pustila na cedilu«

Politika EU do Zahodnega Balkana je nekonsistentna in daje obljube, ki jih ne uresniči, je dejal Dejan Židan.
Fotografija: Beograd gosti ta teden dva tisoč delegatov iz 150 parlamentov vsega sveta. FOTO: Milena Zupanič
Odpri galerijo
Beograd gosti ta teden dva tisoč delegatov iz 150 parlamentov vsega sveta. FOTO: Milena Zupanič

V srbski prestolnici poteka ta teden svetovno srečanje parlamentarnih delegacij, ki se ga udeležuje skoraj 2000 delegatov iz 150 držav, tudi iz Slovenije. Najpomembnejši del srečanja so bilateralni pogovori, za Slovenijo z balkanskimi državami. »Države Zahodnega Balkana imajo občutek, da jih EU pušča na cedilu. To je zelo škodljivo za EU,« je za Delo ob robu srečanja povedal Dejan Židan, predsednik slovenskega parlamenta. Zakaj?


Slovenija: Vključevanje Balkana v EU pospešiti


»Ne gre samo za gospodarsko sodelovanje. Če na Balkanu nastane nov konflikt, bo neposredno kriva EU, ker je te države pustila na cedilu. Ko se pogovarjam s politiki iz Severne Makedonije, Črne gore in Srbije, ki vedo, da morajo večino dela za vstop v EU opraviti sami, je pri njih čutiti veliko razočaranje nad politiko EU, ki je nekonsistentna, ki govori z različnimi glasovi, daje obljube, ki jih ne izpolni, in pravzaprav – če pogledam Severno Makedonijo in tudi Srbijo – je zelo prisoten občutek, da jih EU pušča na cedilu,« je dejal Židan.

Dejan Židan, predsednik slovenskega parlamenta. FOTO: Blaž Samec/Delo
Dejan Židan, predsednik slovenskega parlamenta. FOTO: Blaž Samec/Delo


Kot primer je navedel Severno Makedonijo, ki ji je EU dala jasne signale, da bo začela pogajalski proces za evropske integracije, a EU zdaj to prelaga in v tem trenutku ni jasno, ali bodo dobili zeleno luč za začetek pogajanj ali ne. Po njegovih besedah so slovenske politične stranke različnih usmeritev enotne v stališču do Balkana. Menijo, da se mora integracija balkanskih držav v EU pospešiti.

 

Srbija ni več ujetnik EU, ima tudi plan B in C


»Razmere v Srbiji so se spremenile. Srbija ima izjemno dobre stike z večino svetovnih sil. Je odprta in se pogovarja sočasno tako z EU kot z Rusijo, Kitajsko in še z marsikom. S stališča Srbije je to v redu, saj tako ni več samo ujetnik približevanja EU. To so trde besede. A dejstvo je, da Srbija s svojo politiko kaže, da ima tudi scenarij B in mogoče scenarij C. Želimo si, da Srbija vstopi v EU, in to čim prej, tako zaradi Srbije kot zaradi EU,« je dejal Židan.

 

Spomni, da Slovenija pozna države Zahodnega Balkana bolje od drugih držav EU. »Imeli smo skupno zgodovino, bolje razumemo, kaj se tam dogaja. Poznamo tudi negativna čustva, ki so nastala v zgodovini, in jih bo težko rešiti. Če imajo države skupni cilj, to je vstop v EU, bodo lažje prešle čez zamere iz preteklosti. Če nimajo skupnega cilja, se povečujejo nestrpnost, nasprotja in proces bo šel v napačno smer. Države Zahodnega Balkana zdaj potrebujejo dobro besedo na poti v evropske integracije,« je prepričan predsednik slovenskega parlamenta.


V Beogradu ta teden delegacije 150 držav


O tem je že govoril z nemško delegacijo tokrat v Beogradu, prihodnji teden pa namerava govoriti o temi približevanja Balkana EU tudi v Strasbourgu. Židan meni, da je velik uspeh Srbije tudi to, da je ta teden kot gostiteljica svetovnega srečanja parlamentarnih delegacij »središče sveta«.

Medparlamentarna unija – tokratno srečanje te organizacije s sedežem v Ženevi je že 141. po vrsti – je v Beograd privabila skoraj 2000 delegatov parlamentov iz 150 držav. Osrednji temi, ki ju obravnavajo, sta krepitev delovanja mednarodnega prava in mednarodnega sodelovanja.

Stavba delegacije EU v Novem Beogradu. FOTO: Milena Zupanič
Stavba delegacije EU v Novem Beogradu. FOTO: Milena Zupanič

Komentarji: