Na dan, ko »se ni zgodil brexit«, odhaja predsednik britanske poslanske zbornice

Javnost ga najbolj pozna po vodenju sej parlamenta in glasnih vzklikih »Order!«, s katerimi je skušal znova vzpostaviti red v parlamentarni dvorani.
Fotografija: Njegovega naslednika bodo izbrali v ponedeljek. FOTO: Jessica Taylor via Reuters
Odpri galerijo
Njegovega naslednika bodo izbrali v ponedeljek. FOTO: Jessica Taylor via Reuters

Predsednik britanske poslanske zbornice John Bercow danes, ko bi moralo Združeno kraljestvo zapustiti Evropsko unijo, po desetih letih zapušča položaj. Njegovega naslednika bodo izbrali v ponedeljek. V sredo je 56-letni Bercow vodil še zadnja vprašanja poslancev premierju Borisu Johnsonu, ki so trajala rekordno dolgo, in sicer eno uro, 11 minut in 13 sekund.

Ob tem se je zahvalil premierju in kolegom poslancem za prijazne besede, s katerimi so se mu poklonili. Johnson, ki je priznal, da se večkrat nista strinjala, ga je označil za »velikega služabnika tega parlamenta«. Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn pa se mu je poklonil zaradi reforme poslanske zbornice, zaradi katere je »naša demokracija močnejša«.



Predsednik poslanske zbornice se je zahvalil tudi nekdanjim in sedanjim uslužbencem poslanske zbornice, ki so ga spremljali z galerije. »Imeli smo fantastične odnose in bili izjemno povezani. Zelo cenim, da ste prišli ob tej priložnosti,« je povedal v sredo.
Nato pa se je v solzah za podporo v zadnjih desetih letih zahvalil še svoji ženi in trem otrokom, ki so prav tako prišli v parlament.

Svoj zadnji dan na položaju bo Bercow, ki je odstop napovedal v začetku septembra, preživel delovno, saj bo kot običajno vodil zasedanje parlamenta. Po navedbah njegove tiskovne predstavnice ga bo zaključil okrog 17. ure po lokalnem času.

Nekdanji poslanec konservativcev je predsednik spodnjega doma parlamenta postal leta 2009, ko je na položaju nasledil Michaela Martina. Tedaj je po poročanju britanskih medijev napovedal, da na položaju ne bo več kot devet let. Prizadeval si je posodobiti britanski parlament. Med drugim je namesto tradicionalnih plaščev za predsednike parlamenta nosil preprosto ogrinjalo čez obleko. Prizadeval si je tudi olajšati delo poslankam z dojenčki.

V zadnjem času je bil tarča ostrih kritik zagovornikov brexita, češ da je pristranski in da je prilagodil pravila. FOTO: Handout Afp
V zadnjem času je bil tarča ostrih kritik zagovornikov brexita, češ da je pristranski in da je prilagodil pravila. FOTO: Handout Afp


V zadnjem času je bil tarča ostrih kritik zagovornikov brexita, češ da je pristranski in da je prilagodil pravila, da bi otežil njihova prizadevanja in pomagal nasprotnikom izstopa iz EU. Javnost ga najbolj pozna po vodenju sej parlamenta in glasnih vzklikih »Order!«, s katerimi je skušal znova vzpostaviti red v parlamentarni dvorani.

Njegovega naslednika bodo izbrali v ponedeljek, po besedah njegove tiskovne predstavnice pa je interes za vodenje parlamenta izrazilo od osem do deset ljudi. Že v sredo naj bi nato sicer razpustili parlament pred predčasnimi volitvami, ki bodo 12. decembra.

Danes bi sicer moralo Združeno kraljestvo zapustiti unijo, a je EU v začetku tedna odobrila že tretjo preložitev brexita, ki bi se moral po prvotnih načrtih zgoditi 29. marca. Izstop je zdaj predviden konec januarja prihodnje leto.

Preberite še:

Komentarji: