Na Floridi nad klošarje z neskončnim predvajanjem Baby Sharka

V mestu West Palm Beach so se pri odganjanju brezdomcev z elitnih površin odločili za nočno predvajanje nevzdržnih repetitivnih otroških hitov.

Objavljeno
18. julij 2019 21.25
Posodobljeno
18. julij 2019 21.42
Najbolj obiskan video pesmi Baby Shark je na youtubu videlo že tri milijarde ljudi. FOTO: Youtube
»Če ljudje odštejejo dober denar, mora biti poskrbljeno, da uživajo tisto, za kar so plačali,« je britanskemu BBC zaupal župan West Florida Beacha Keith James. Na tej redakciji so se namreč pozanimali okrog njegovega najnovejšega ukrepa proti brezdomnim ljudem, za katerega se zdi, da presega celo bridek domet kapitalistične fikcije iz stripa Alan Ford, ki je pravkar razstavljen v ljubljanski Narodni galeriji.

Kakšnega? Mestna oblast si prizadeva, da bi brezdomce prepodila z elitnih površin v bližini steklenega kompleksa Lake Pavilion ob obali, tega pa se je lotila s, kot menijo, novo metodo. Z nenehnim nočnim predvajanjem izrazito repetitivnih otroških hitov Baby Shark in Raining Tacos. Menijo, da je to nevzdržno celo za ljudi, ki so kot brezdomci vajeni marsičesa hudega.


 

Kazen za »neprijetne ostanke«


Mesto si z dogodki v omenjenem Lake Pavilionu prisluži letno okoli četrt milijona dolarjev, tisti, ki nimajo niti za streho nad glavo, pa ne sodijo v to perspektivo. Nasprotno, župan je omenil »neprijetne ostanke«, na katere so naleteli ob vhodu v paviljon. Namreč na iztrebke.V West Palm Beachu je trenutno evidentiranih 354 brezdomcev. Za kazen za iztrebke – če so bili seveda njihovi – bodo, če bodo zdržali, neštetokrat poslušali hit Baby Shark, ki je postal v priredbi južnokorejskega podjetja Pinkfong, v katerem se ukvarjajo z zabavo in izobraževanjem najmlajših, globalna uspešnica.

Najbolj obiskan video s to pesmijo na youtubu je videlo že več kot tri milijarde ljudi.


 

Kritike zagovornikov pravic brezdomnih


Župan si je z briljantno novo metodo že prislužil omembo v geslu Baby Shark na Wikipediji. In kritike zagovornikov pravic brezdomnih, ki opozarjajo na krutost ukrepa, usmerjenega proti ljudem s socialnega dna.

»Gre za ljudi, ki so že v brezupnem položaju, s tem pa želijo njihovo življenje narediti še bolj mizerno,« se je na ukrep odzvala Maria Foscarinis iz ustanove National law center on homelessness ad poverty. »Grozno je, če nekaj, kar je namenjeno nečemu nedolžnemu, uporabiš na tako zloben način.«

Odziva ustvarjalcev pesmi Baby Shark in Raining Tacos, ki sta v ZDA, kaže, uporabni tudi za inventivne županske metode odganjanja nezaželenih ljudi, še ni.