Na Gran Canarii napredujejo v boju proti požaru

Ob ugodnejših vremenskih razmerah je požar izgubil na moči.

Objavljeno
20. avgust 2019 16.10
Posodobljeno
20. avgust 2019 16.10
FOTO: Reuters
STA
STA
Gasilci napredujejo v boju proti uničujočemu gozdnemu požaru, ki od sobote pustoši v gorah španskega otoka Gran Canaria, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob ugodnejših vremenskih razmerah je požar izgubil na moči.»Sporočam dobre novice o požaru na otoku Gran Canaria,« je tvitnil predsednik Kanarskih otokov Angel Victor Torres. Dejal je, da se je požar, ki je na goratem območju v središču otoka uničil že 10.000 hektarjev površin, nekoliko umiril.

image
FOTO: Reuters


»Strokovnjaki pravijo, da se požar zmanjšuje in izgublja na moči,« je dejal Torres.

Na otoku poskuša več kot 1000 gasilcev s pomočjo letal in helikopterjev za gašenje ukrotiti silovit požar, ki je izbruhnil v soboto in se zaradi visokih temperatur in močnega vetra hitro razširil. Iz vasi na jugozahodu prestolnice Las Palmas so evakuirali že več kot 9000 prebivalcev.

image
FOTO: Reuters


Predstavnik oblasti na otoku Antonio Morales je sporočil, da se je v ponedeljek veter umiril in da jim je zato požar uspelo omejiti. Če se vreme ne bo poslabšalo, bi se nekateri prebivalci lahko celo vrnili na svoje domove.

Po besedah Moralesa požar tudi ni pustil tako hudih posledic na zavarovanih območjih v naravi, kot so pričakovali.

image
FOTO: Reuters


V ponedeljek so ognjeni zublji pustošili po naravnem parku Tamadaba, neokrnjenem borovem gozdu, ki predstavlja pljuča otoka, a parka niso uničili. Požar tudi ni dosegel naravnega rezervata Inagua, za katerega so se bali, da ga bo.

Otok Gran Canaria je priljubljena turistična destinacija. Ta že tretji požar v desetih dneh na otoku sicer priljubljenih turističnih krajev ni prizadel.