Na Hrvaškem in v Srbiji tudi do 40 stopinj

Rekorder je Knin, kjer so opoldne namerili 36,6 stopinje Celzija, sledi Lastovo s 35,7 in Šibenik, kjer se je živo srebro povzpelo na 35,1 stopinje Celzija.
Fotografija: Za jug Hrvaške sicer še vedno napovedujejo tudi do 36 stopinj Celzija. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Za jug Hrvaške sicer še vedno napovedujejo tudi do 36 stopinj Celzija. FOTO: Roman Šipić/Delo

Na Hrvaškem in v Srbiji je danes vrhunec vročinskega vala, ko so v številnih krajih že namerili več kot 35 stopinj Celzija. Predvsem na Hrvaškem pa ponekod danes pričakujejo tudi do 40 stopinj Celzija. Zaradi visokih temperatur so ponekod razglasili rdeči alarm. 

Najviše temperature so danes izmerili na območju Reke, Knina, Splita in Dubrovnika. V posameznih mestih v Dalmaciji so izmerili več kot 40 stopinj Celzija. V Kninu so tako na primer ob 15. uri izmerili 40,2 stopinje Celzija. Tudi v Puli so izmerili 40 stopinj in v središču mesta so bili na ulicah samo najbolj vzdržljivi in tisti, ki so delali, je poročal portal Dnevno. V dalmatinskem zaledju močno sonce žge brez sapice, še posebej v Sinju.

V Pločah so ob 15. uri izmerili 37,3, v Šibeniku 37,1, v Splitu 36,6, na Hvaru 33,4 stopinje Celzija. Vročina naj bi se na Hrvaškem umirila v torek, ko naj bi državo dosegla hladnejša fronta, ki bi jo lahko pospremile tudi nevihte. Za jug Hrvaške sicer še vedno napovedujejo tudi do 36 stopinj Celzija.



Vroče pa je tudi v Srbiji. Najvišje temperature so izmerili v Ćupriji, Leskovcu in Vranju, kjer so ob 16. uri izmerili 38 stopinj Celzija. Po podatkih srbskega hidrometeorološkega zavoda so ob 16. uri izmerili 37 stopinj Celzija v Beogradu, Kragujevcu, Valjevu in Sremski Mitrovici. Podobno kot na Hrvaškem tudi v Srbiji v torek pričakujejo nevihte in ohladitev.

Tudi iz BiH poročajo o visokih temperaturah, do okoli 40 stopinj Celzija, na jugu BiH o 41 stopinjah. V državi velja oranžno opozorilo.

Podobno je tudi v Severni Makedoniji, kjer so v prestolnici Skopje izmerili 40 stopinj Celzija. V tamkajšnjem živalskem vrtu so zato sprejeli posebne ukrepe za hlajenje živali. Med drugim opicam dajejo velike količine sadnega sladoleda, da bi se ohladile, nosorogom ledene lubenice, slone pa polivajo s hladno vodo, poročajo lokalni mediji.

Visoke temperature so danes izpraznile tudi ulice Podgorice, kjer je bilo 40 stopinj Celzija, a je bil občutek toplote še večji. Zdravniki so tako imeli polne roke dela zaradi sončarice, navaja Tanjug Radiotelevizijo Črne gore. Afriški toplotni val je danes zajel tudi Albanijo, kjer je bila izmerjena najvišja temperatura 41,6 stopinje Celzija. Tudi tam so bile ulice prestolnice Tirana prazne.

Komentarji: