Slovenski deskar živ, po 25 urah v morju je priplaval do italijanske obale

47-letni učitelj telovadbe iz Ljubljane je priplaval oziroma ga je prineslo do obale pri Trstu.
Fotografija: Da gre za deskarja iz Slovenije in da je drugi Hrvat, je v zadnjem včerajšnjem večernem televizijskem dnevniku potrdila nacionalna televizija HRT. FOTO: Antonio Bronić/Reuters
Odpri galerijo
Da gre za deskarja iz Slovenije in da je drugi Hrvat, je v zadnjem včerajšnjem večernem televizijskem dnevniku potrdila nacionalna televizija HRT. FOTO: Antonio Bronić/Reuters

Pogrešani slovenski deskar je rešen, nam je potrdil poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. Do italijanske obale pri Trstu je priplaval sam oziroma ga je prineslo do nje, v vodi je preživel 25 ur. Civilno zaščito je o rešitvi obvestila koprska luška kapitanija, to pa tržaška.

Deskar, 47-letni učitelj telovadbe iz Ljubljane, ki se je kljub opozorilom odločil za tvegano deskanje, je bil po rešitvi sprejet v tržaško bolnišnico na Katinari. Šestan o njegovem zdravstvenem stanju ni mogel dajati izjav, a je povedal, da v takšnih okoliščinah človek tvega podhlajenost, pomrznitev. Morje se sicer od poletja še ni zelo ohladilo. Po podatkih Arsa je bila njegova temperatura danes med 17 in 18 stopinj Celzija.

Kot piše tržaški Primorski dnevnik, je pogrešanec, oklepajoč se deske, priplul do Botanjeka v bližini Sesljana, plaže, katere ime je v italijanščini costa dei barbari, obala barbarov. Zatem se je podal do bližnjega lokala, od koder je poklical enotno številko za klic v sili 112.

Prav tako tržaški Il Piccolo dodaja, da so ga zatem z reševalnim vozilom odpeljali v omenjeno bolnišnico. Na urgenci so ga sprejeli zaradi začetka hipotermije, a so ga iz bolnišnice že zvečer odpustili.

V iskanju deskarja, ki se je v iskanje adrenalina med tveganimi valovi v močnem vetru podal kljub rdečemu opozorilu, so sodelovali reševalci na hrvaški, slovenski in italijanski strani.

Na Hrvaškem so ga iskali gasilci, pomorska policija, gorska reševalna služba in Pristaniška postaja Umag. Pristaniški nadzornik na Upravi Republike Slovenije za pomorstvo v Kopru Aleksander Filipič nam je povedal, da so bili v reševanje ob slovenskih vključeni tudi italijanski reševalci. Nesrečnega deskarja so iskali v akvatorijih vseh treh držav. Iskanje je potekalo z italijanskim helikopterjem in letaloma iz Hrvaške in Slovenije, Italijani pa so izpluli tudi z veliko patruljno ladjo.


Tudi hrvaški deskar se je uspel rešiti sam


Reševalci so se z vremenskimi težavami ubadali že včeraj, ko so morali prekiniti z reševalno akcijo zaradi previsokih valov, ki so ovirali iskanje s plovili.

Za dvema deskarjema, Slovencem in Hrvatom, se je včeraj popoldan izgubila sled, potem ko sta se podala v morje v bližini Savudrije. Da gre za deskarja iz Slovenije in da je drugi Hrvat, je v zadnjem včerajšnjem večernem televizijskem dnevniku potrdila nacionalna televizija HRT. Hrvaški deskar se je uspel sam prebiti do obale, nakar so mu ponudili pomoč.

Preberite še:

Komentarji: