Na Hrvaškem rdeči alarm zaradi visokih temperatur, vročinski val tudi v Avstriji

Napovedujejo, da bodo najvišje dnevne temperature na Hrvaškem do 37 stopinj Celzija. V Avstriji živo srebro presega 35 stopinj Celzija.
Fotografija: Ob celotni hrvaški obali veljajo podobna opozorila, temperature bodo morda stopinjo ali dve nižje, kot so napovedane za Istro. FOTO: Mavric Pivk/delo
Odpri galerijo
Ob celotni hrvaški obali veljajo podobna opozorila, temperature bodo morda stopinjo ali dve nižje, kot so napovedane za Istro. FOTO: Mavric Pivk/delo

Zajel nas je prvi vročinski val in z njim zelo visoke temperature. Pri visokih temperaturah velja biti še posebno pozoren na zdravje in pitje zadostne količine vode. Hrvaški hidrometeorološki zavod je danes razglasil rdeči alarm za celotno hrvaško obalo zaradi izjemne nevarnosti, ki jo visoke temperature pomenijo za zdravje ljudi.

Opozorili so tudi na vročino v severovzhodnem delu države. Napovedujejo, da bodo najvišje dnevne temperature med 31 in 37 stopinjami Celzija.

Izjemno visoke temperature pričakujejo v hrvaški Istri, kjer bo po zelo topli noči danes od 33 do 37 stopinj Celzija, so zapisali na spletni strani hrvaškega hidrometeorološkega zavoda.




 

Med 10. in 17. uro se izogibajte soncu


Opozorili so, da se je treba skladno z navodili zdravstvenih služb zaščititi pred vročinskim valom, še zlasti je treba zaščititi otroke in starejše. Svetujejo predvsem izogibanje soncu med 10. in 17. uro.

Policija je v ponedeljek objavila, kako v času vročinskega vala poskrbeti za nekatere previdnostne ukrepe. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Policija je v ponedeljek objavila, kako v času vročinskega vala poskrbeti za nekatere previdnostne ukrepe. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Ob celotni hrvaški obali veljajo podobna opozorila, temperature bodo morda stopinjo ali dve nižje, kot so napovedane za Istro. Opoldne je bilo najbolj vroče v Šibeniku, kjer so namerili 36 stopinj Celzija. Ob obali bo pihala zmerna burja, ki se bo popoldne obrnila v severozahodni veter.

Sončno in vroče bo večinoma po celotni Hrvaški, nevarno visoke temperature pa pričakujejo tudi v severovzhodnem delu države skupaj z Zagrebom. Krajevne plohe so možne v vzhodnem delu države, kjer prav tako opozarjajo na potencialno nevarnost visokih temperatur.

Najugodnejše vreme bo v Gorskem kotarju, kjer nevarnosti vročinskega vala ni. Vročinski val naj bi na Hrvaškem vztrajal tudi v sredo, so še napovedali.

Vroče je tudi v Istri. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Vroče je tudi v Istri. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Vročinski val tudi v Avstriji


Tudi v Avstriji se v teh dneh soočajo z vročinskim valom, ki sicer še ni prinesel rekordno visokih temperatur. Živo srebro je danes preseglo 35 stopinj Celzija, čeprav bi se lahko po napovedih vremenoslovcev danes povzpelo še vse do 36 stopinj Celzija. Najtopleje je bilo danes zaenkrat v Bludenzu na Predarlberškem s 35,3 stopinje Celzija.

Drugi najtoplejši avstrijski kraj je danes Hohenau na Spodnjem Avstrijskem, kjer so namerili 35 stopinj Celzija, sledi tirolski Innsbruck s 34,7 odstotka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V središču Dunaja so danes zaenkrat namerili 32,9 stopinje Celzija. Najhladneje je bilo danes ob sončnem vremenu na gori Sonnblick, ki leži na več kot 3000 metrov nadmorske višine, kjer so namerili 8,8 stopinje Celzija.

Preberite še:

Komentarji: