Pri Savudriji pogrešali dva deskarja, Hrvata in Slovenca. Prvi je rešen, usoda Slovenca ostaja neznana

Kljub orkanskemu jugu sta se odločila za deskanje, nazadnje so ju videli pred pristaniščem v Umagu. Z reševanjem Slovenca bodo nadaljevali.
Fotografija: Valovi udarjajo v obalo v Voloskem. FOTO: Antonio Bronić/Reuters
Odpri galerijo
Valovi udarjajo v obalo v Voloskem. FOTO: Antonio Bronić/Reuters

Pri Savudriji se je med orkanskim jugom izgubila sled za dvema surferjema, je objavil hrvaški novičarski portal ipress.rtl.hr. Kljub izrednim vremenskim razmeram sta se odločila za deskanje nedaleč od savudrijskega svetilnika, nazadnje so ju videli pred pristaniščem v Umagu. Iskanja pogrešanih so se lotili le ob obali, saj zaradi visokih valov reševanje s plovili ni bilo izvedljivo.

S Hrvaškega centra za iskanje in reševanje so sporočili, da deskarjev do večera niso našli in da bodo z iskanjem nadaljevali v torek, sledila je objava, da je po neuradnih informacijah eden izmed pogrešanih Slovenec.

Da gre za deskarja iz Slovenije in da je drugi Hrvat, je v zadnjem večernem televizijskem dnevniku potrdila nacionalna televizija HRT. Hrvaški deskar se je uspel sam prebiti do obale, nakar so mu ponudili pomoč, Slovenec pa ostaja pogrešan. Njegova identiteta ni znana.



»Žal je reševanje zaradi orkanskega juga omejeno izključno na kopno,« je v zadnjem večernem dnevniku povedal predstavnik za stike z javnostjo na hrvaškem ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo David Radas. »Trenutno ni mogoče opravljati nikakršnega reševanja na morju. Upamo, da bodo vremenske razmere jutri zjutraj boljše in bomo lahko iskanje razširili na morje.«

Pogrešana deskarja nikakor nista bila edina, ki sta se kljub opozorilom podala v tvegane valove Jadrana. »To je tisto, kar čakamo,« je v večernem dnevniku HRT povedala mlada ženska v surferski opremi, ki se je prav tako podala v tvegano jadranje na deski, čeprav opozorilo velja za celotno hrvaško obalo.
 

Rdeče opozorilo za Hrvaško


Na Hrvaškem so sicer za danes izdali rdeče opozorilo za vso Dalmacijo, pokrajino Lika in dalmatinsko zaledje. Napovedali so, da bo danes spet močno deževalo in pihalo, zato pričakujejo težave predvsem v prometu, poplavi pa lahko tudi stanovanjske objekte.

Že v nedeljo je veter ponekod ruval drevesa, narasla voda pa je zalivala ceste. Najhuje je bilo na območju Gorskega kotarja. V Delnicah, središču te regije, so morali zaradi poplav ustaviti promet.

Valovi v Opatiji. Na Hrvaškem pričakujejo valove do šetih metrov višine. FOTO: Antonio Bronić/Reuters
Valovi v Opatiji. Na Hrvaškem pričakujejo valove do šetih metrov višine. FOTO: Antonio Bronić/Reuters


Ponoči so padavine v notranjosti Hrvaške nekoliko oslabele, zdi pa se, da Dalmacijo najhujše še čaka, poroča spletni portal Index.hr. Promet na številnih trajektnih in katamaranskih linijah so že ustavili. Otoki so odrezani od kopna, zaprte so nekatere ceste.

Več ljudi je opozarjalo na močan veter ob jadranski magistrali na jugu države, zaradi udarov strel je zagorelo več objektov, v Dubrovniški regiji je več zgradb ostalo brez električnega toka.

Posnetek iz Opatije. FOTO: Antonio Bronić/Reuters
Posnetek iz Opatije. FOTO: Antonio Bronić/Reuters


Regionalni portal Dalmacija danas poroča, da imajo v Splitu težave zaradi narasle gladine morja, ki že zaliva rivo, bliža se celo Dioklecijanovi palači.

Poplave so sicer napovedane tudi v okolici Reke, širši Istri in dalmatinskem zaledju. Reška tržnica je že poplavljena, v regiji poročajo o jugu orkanske moči. Najvišjo moč vetra so izmerili v Labinu, ki je v sunkih dosegel 122 kilometrov na uro. Vrhunce s sunki nad 125 kilometrov na uro napovedujejo za večerne ure.

Volosko. FOTO: Antonio Bronić/Reuters
Volosko. FOTO: Antonio Bronić/Reuters

Preberite še:

Komentarji: