Prvi primeri okužbe tudi na Slovaškem, v Srbiji in Vatikanu

Drugi izredni sestanek zdravstvenih ministrov EU v Bruslju. Posledice koronavirusa potapljajo azijske borze.
Fotografija: Prebivalka Tokia z zaščitno masko. V ozadju elektronska tabla z vrednostmi vodilnih indeksov, ki so na azijskih borzah zdrsnile navzdol. FOTO: Issei Kato/Reuters
Odpri galerijo
Prebivalka Tokia z zaščitno masko. V ozadju elektronska tabla z vrednostmi vodilnih indeksov, ki so na azijskih borzah zdrsnile navzdol. FOTO: Issei Kato/Reuters

Število novih primerov koronavirusa se je močno povečalo v Združenih državah Amerike in v Evropi. Čez Lužo so doslej našteli 14 smrtnih žrtev, danes o prvi smrtni žrtvi poroča Nizozemska, včeraj pa tudi Velika Britanija in Švica. V Nemčiji se je število okuženih povzpelo na 482, v Franciji na 423, na Nizozemskem pa na 82.

V sosednji Italiji so danes poročali o največ smrtnih žrtvah v enem dnevu, umrlo je namreč 49 ljudi. Skupno je doslej novi koronavirus v dveh tednih v državi zahteval 197 življenj. Po poročanju italijanske agencije za civilno zaščito se je povzpelo tudi število okuženih, in sicer na 4636. Italija je tako še vedno država z največ smrtnimi žrtvami izven Kitajske.

Število okuženih  v Furlaniji - Julijski Krajini narašča. Po podatkih tržaškega Il Piccola je skupaj okuženih 28 ljudi, od tega je 7 primerov v Trstu, 5 v Gorici in 16 v Vidmu. Na novo so se okužili trije v Remanzaccu in dva v Trstu.



V skladu z odločitvijo vlade so od včerajšnjega dneva in vse do 15. marca zaprti vrtci, šole in univerze po vsej državi.  FOTO: Vincenzo Pinto/Afp
V skladu z odločitvijo vlade so od včerajšnjega dneva in vse do 15. marca zaprti vrtci, šole in univerze po vsej državi.  FOTO: Vincenzo Pinto/Afp


Danes so prvi primer potrdili tudi v Vatikanu. Kliniko, kjer so odkrili bolnika, ki je bil na testu v četrtek pozitiven, so danes začasno zaprli in jo bodo razkužili. Podrobnosti o tem, ali se bo 83-letni papež začasno izogibal množicam vernikom in ali se ne bo več rokoval z njimi, iz Vatikana niso sporočili. Papež Frančišek se že nekaj dni ni pojavil v javnosti, zaradi prehlada in slabšega počutja je odpovedal nekatere svoje obveznosti.

V skladu z odločitvijo vlade so od včerajšnjega dneva in vse do 15. marca zaprti vrtci, šole in univerze po vsej državi. Italijanski mediji danes poročajo, da ni izključeno podaljšanje ukrepa, ki zadeva 10 milijonov šolarjev in študentov. Po podatkih Unesca je zaradi virusa doma že več kot 290 milijonov otrok po svetu.

Infografika: Delo 
Infografika: Delo 


Tudi v Srbiji, kjer do sedaj še ni bilo potrjenega obolenja za koronavirusom, so danes potrdili prvi primer okužbe. Okužen je moški, star 43 let, iz Subotice, ki se je pred nekaj dnevi vrnil iz Madžarske. Ima temperaturo 37,4 stopinje Celjzija, sicer pa se dobro počuti, a je v izolaciji, je ravnoikar na izredni tiskovni konferenci sporočil minister za zdravje v Srbiji Zlatibor Lončar. Srbija je bila ena redkih držav, ki do sedaj ni imela potrjenega virusa. 

Na Slovaškem so danes potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Okužen je 52-letni moški, ki je v bolnišnici v Bratislavi. Okuženi v zadnjem času ni potoval, vendar pa se je njegov sin pred nekaj dnevi vrnil iz Benetk.


 

Drugi izredni sestanek zdravstvenih ministrov EU


Ministri EU za zdravje so se zaradi širjenja novega koronavirusa danes v Bruslju sestali na drugem izrednem zasedanju v manj kot mesecu dni. Cilj je izboljšati usklajevanje, zlasti izmenjavo informacij. Eden ključnih izzivov je zagotoviti dovolj zaščitne opreme. Ključna beseda danes je solidarnost, izpostavlja Evropska komisija.



Od prvega izrednega zasedanja ministrov 13. februarja so se razmere zaostrile, virus se je od takrat močno razširil. Prve potrjene primere okužbe je te dni zabeležila tudi Slovenija, kjer bodo epidemiologi poskusili poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z okuženimi Slovenci.

Slovenski minister Aleš Šabeder je danes kolege seznanil s stanjem okuženih v Sloveniji ter pojasnil ukrepanje vlade in pristojnih institucij. Poudaril je, da so pripravili ukrepe za vse faze izbruha, pri čemer so trenutno v fazi 1, ter da veliko pozornosti namenjajo komuniciranju in obveščanju javnosti.

Eden od pomembnih izzivov je tudi zagotoviti dovolj zdravil. Predstavnik Evropske agencije za zdravila (Ema) je sicer danes zatrdil, da oskrba z zdravili za zdaj ni prizadeta.

Natakar med prazniki mizami pred restavracijo na Trgu sv. Marka v Benetkah. FOTO: Manuel Silvestri/Reuters
Natakar med prazniki mizami pred restavracijo na Trgu sv. Marka v Benetkah. FOTO: Manuel Silvestri/Reuters


Kalifornija: Se bo ponovila zgodba z Jokohame?

 
Križarka Grand Princess, na kateri je 2500 ljudi, stoji pred obalo Kalifornije, potem ko so zabeležili prvi smrtni primer zaradi bolezni 71-letnika, ki se je februarja okužil na križarjenju med San Franciscom in Mehiko.  Enaindvajset potnikov – od tega deset članov posadke - je menda razvilo simptome bolezni.

»Ladja za križarjenje bi lahko bila v karanteni dva tedna,« je danes sporočil David Chiu, demokratični poslanec kalifornijske državne skupščine. »Le tako lahko zagotovimo, da bodo potniki in širša kalifornijska skupnost varni.«

Na Kitajskem, kjer se je novi virus prvič pojavil, se je do zdaj z njim okužilo več kot 80.500 ljudi. FOTO: Noel Celis/Afp
Na Kitajskem, kjer se je novi virus prvič pojavil, se je do zdaj z njim okužilo več kot 80.500 ljudi. FOTO: Noel Celis/Afp


Kitajska: Okuženih preko 80.500 ljudi


Na Kitajskem je novi koronavirus zahteval še 30 žrtev, drugi dan zapored pa je naraslo število novih okužb. Zabeležili so tudi 16 novih primerov, »uvoženih« iz tujine.

Pristojne kitajske oblasti so sporočile, da je za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, do zdaj umrlo 3042 ljudi. Zabeležili so 143 novih okužb, kar je nekaj več kot v četrtek.

Na Kitajskem, kjer se je novi virus prvič pojavil, se je do zdaj z njim okužilo več kot 80.500 ljudi. Tamkajšnje oblasti so sprejele drastične ukrepe, da bi zajezile širjenje virusa iz žarišča izbruha v provinci Hubei. Virus se je kljub temu razširil po svetu in zdaj na Kitajskem narašča število primerov okuženih potnikov, ki v državo pridejo iz tujine. Doslej so zabeležili 36 takšnih primerov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj pojasnila, da je epidemijo novega koronavirusa, ki se širi po svetu, mogoče nadzorovati in obvladati, a je za to potreben usklajen odziv vseh vlad, poroča Reuters. 

Prva primera so včeraj zabeležili v BiH in Južni Afriki, v Švici in Veliki Britaniji pa je virus zahteval prvo smrtno žrtev. Po svetu je okuženih več kot 96.000 ljudi, okoli 3300 pa jih je umrlo.


 

V Južni Koreji znova več okužb


Iz Južne Koreje danes poročajo o ponovnem velikem povečanju števila okužb z novim koronavirusom. Na novo se je okužilo 518 ljudi, umrlo jih je sedem. V tej državi se je tako okužilo 6284 ljudi, virus pa je zahteval 42 življenj.



V Južni Koreji je večina primerov okužb še vedno koncentriranih v mesto Daegu na jugu države in regijo, ki ga obkroža, približno 60 odstotkov okužb je povezanih s krščansko sekto, ki ima na območju svoj sedež. Oblasti v Seulu so kot neracionalen ukrep označile karanteno, ki so jo za prišleke iz te države uvedli na Japonskem.

Japonski premier Shinzo Abe je v četrtek sporočil, da bodo morali tujci, ki so bili pred kratkim na Kitajskem ali v Južni Koreji, po prihodu na Japonsko v karanteni preživeti 14 dni. Gre za skrajne ukrepe, poudarjajo oblasti v Seulu.

Na Japonskem je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo šest ljudi, 360 se jih je okužilo.



Zdravstveni delavci ob pacientu, okuženem s koronavirusom, ​v Daegu (Južna Koreja). FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters
Zdravstveni delavci ob pacientu, okuženem s koronavirusom, ​v Daegu (Južna Koreja). FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters

 

Število okuženih preseglo 100.000


Iz več evropskih držav danes poročajo o več kot sto novih okužbah. V Franciji so od četrtka zvečer potrdili 190 novih primerov okužb, skupno 613. Umrli sta še dve osebi, skupno devet, vsi so bili starejši ljudje, ki so imeli tudi druge bolezni. Francoski predsednik Emmanuel Macron je zato pozval državljane, naj omejijo obiske starejših ljudi, ker so najbolj ranljivi.

Tudi iz Nemčije poročajo o velikem porastu okužb, ki so jih potrdili že pri 639 ljudeh, medtem ko so še sredi dneva poročali o skupni številki 500.

V Švici je število okuženih samo v enem dnevu s 87 naraslo na 210. Bolnišnicam in zdravnikom je vlada naložila, naj dajo prednost ranljivim bolnikom, torej starejšim osebam in kroničnim bolnikom. V Španiji, kjer je danes covid-19 zahteval peto življenje, pa so od četrtka potrdili 102 novi okužbi, skupno 365. To je največji porast okužb v državi od začetka izbruha.

Lufthansa je doslej prizemljila že 150 letal, od tega 25 takih, ki opravljajo medcelinske polete. FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters
Lufthansa je doslej prizemljila že 150 letal, od tega 25 takih, ki opravljajo medcelinske polete. FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters

 

Lufthansa bo zaradi koronavirusa prizemljila pol letal


Nemški letalski prevoznik Lufthansa bo zaradi širjenja novega koronavirusa in občutnega padca povpraševanja po letalskih prevozih v prihodnjih tednih prizemljil pol letal. Skupaj s hčerinskimi družbami Eurowings, Swiss in Austrian Airlines je že odpovedal številne polete, med drugim do konca aprila ne bo letel na Kitajsko in v Iran.

»Zaradi razvoja dogodkov bodo naše zmogljivosti v prihodnjih tednih prepolovljene,« je Lufthansa sporočila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Že med tednom je sicer družba napovedala, da bodo odpovedali četrtino vseh poletov, zdaj pa so se odločili še za strožje ukrepe.

Doslej je prizemljila že 150 letal, od tega 25 takih, ki opravljajo medcelinske polete. Vendar pa Lufthasna ne odpoveduje le medcelinskih poletov v Kitajsko in Iran, temveč tudi številne domače, saj je manj tudi povpraševanja za povezave med Berlinom, Hamburgom, Frankfurtom in Münchnom. Razmišljajo tudi, da bi začasno prizemljili celotno floto 14 letal Airbus A380 v Münchnu in Frankfurtu. Veliko odpovedi imajo tudi v Italiji, kjer so zaradi širjenja virusa prizadeti predvsem Milano, Benetke in Rim.

Lufthansa je zato že zamrznila zaposlovanje, ponudila neplačan dopust in razmišlja o zmanjšanju števila delovnih ur. Skupina bo poslovne rezultate za lani objavila 19. marca, ko bo najbrž tudi že dala prve ocene, kakšne so posledice širjenja koronavirusa na družbo.

Preberite še:

Komentarji: