Na komisiji še čakajo na odgovor slovenskega premiera

Janez Janša se je na poziv za pojasnitev zamenjave generalnega direktorja Sursa odzval s tvitom.
Fotografija: Komisar Paolo Gentiloni uradnega odgovora še ni dobil. FOTO: Max Rossi/Reuters
Odpri galerijo
Komisar Paolo Gentiloni uradnega odgovora še ni dobil. FOTO: Max Rossi/Reuters

V evropski komisiji, kjer so premiera Janeza Janšo pozvali, naj pojasni zamenjavo generalnega direktorja Statističnega urada RS, so danes povedali, da še čakajo na odgovor slovenskega predsednika vlade, preden bodo odločali o naslednjih korakih. »Prezgodaj je, da bi rekli, ali bo komisija začela postopek glede kršitev (evropske zakonodaje) v tem primeru,« so pojasnili. Odziv premiera pričakujejo čim prej.

Poziv je v torek na Janšo naslovil evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, premier se je nanj odzval s tvitom, da ni prejel Gentilonijevega pisma, medtem ko so mediji ga. »Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico,« je sporočil komisarju.



Na zapis predsednika vlade na twitterju se je na istem družbenem omrežju odzvala predsedujoča SD Tanja Fajon. Kot je navedla, ni verodostojne informacije brez verodostojnih podatkov. Gentiloni po njenem prepričanju zahteva pojasnila, ker je menjava na čelu Statističnega urada RS (Surs) »nov znak suspenza demokracije v Sloveniji«. »Janšev odgovor je nedostojen: ko ni argumentov, napad in blatenje. Ta vlada je uničila ugled Slovenije v EU,« je zatrdila.

Tudi evropski poslanec Klemen Grošelj (LMŠ/ALDE) je kritičen do odziva premiera Janeza Janše: »Gre za nesprejemljiv način komunikacije prek twitterja o vprašanjih, ki so v EU, po izkušnji z grškim prirejanjem statističnih podatkov, zelo občutljiva in imajo lahko resne in konkretne posledice za Slovenijo.«
 

Romana Tomc: Nevredna raven komuniciranja


Evropska poslanska Romana Tomc (SDS/EPP) je pismo Paola Gentilonija označila za zelo nenavadno potezo, ki »kaže na očitne znake politične motiviranosti. Upam, da vlada ne bo pristala na poskuse vmešavanja v suverenost svojih odločitev in pristojnosti.«

Bojan Nastav FOTO: Mavric Pivk/Delo
Bojan Nastav FOTO: Mavric Pivk/Delo


Opozarja tudi, da je evropska komisija v preteklosti »mižala na obe očesi, ko je šlo za očitna politična kadrovanja in kršenje vladavine prava v Sloveniji ter bi v skladu s svojimi pristojnostmi morala ukrepati, a ni«.

Nevredna se ji zdi tudi raven komuniciranja, saj da so mediji za pismo izvedeli pred naslovnikom. »Tako nekonsistentno ravnanje evropske komisije je popolnoma nesprejemljivo in zahteva dodatna pojasnila,« je prepričana Tomčeva.

Irena Joveva (Renew/LMŠ) je tvitnila, da je Janša prvič v zgodovini Slovenije predčasno zamenjal generalnega direktorja Sursa, ko pa ga je Gentiloni povprašal o tem, je komisarja obtožil sodelovanja v politični igri slovenske levice. »Se sliši znano?« je še vprašala.

Milan Brglez (SD/SD) pa je odziv Janše označil kot nedostojen. »Po seriji zunanjepolitičnih 'napak' še nedostojno vedenje Janeza Janše. Po načelu 'kaj nam pa morejo'. Quo vadis, Slovenija,« je dodal.
 

Ustavna presoja


Vlada je generalnega direktorja statističnega urada Bojana Nastava zamenjala konec maja in za vršilca dolžnosti imenovala Tomaža Smrekarja, in sicer do imenovanja novega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, to je do 22. novembra.

Statistični svet RS, ki je strokovno posvetovalno telo za strateška in razvojna vprašanja državne statistike, je na začetku junija dal pobudo za ustavno presojo Nastavove razrešitve. Pravno mnenje, ki so ga pridobili, kaže, da se je vlada pri razrešitvi sklicevala na napačen zakon, so navedli.

Janša je glede Nastavove razrešitve za TV Slovenija konec maja dejal, da je bila ta potrebna »zaradi odzivnosti«. »Gre za to, da ta organ deluje strokovno, da je odziven, da se lahko zanesemo na to, da če bomo jutri potrebovali podatke, jih bomo dobili,« je pojasnil.

Preberite še:

Komentarji: