Na križarki na Japonskem nove okužbe, Slovenci še vedno zdravi

Za koronavirusom umrlo že več kot 1100 ljudi. Večino novih primerov so potrdili v najhuje prizadeti provinci Hubei.

Objavljeno
12. februar 2020 07.15
Posodobljeno
12. februar 2020 14.23
Na ladji, ki bo v karanteni predvidoma do 19. februarja, na njej pa je bilo na začetku skupno 3700 potnikov, je tudi šest slovenskih državljanov. FOTO: AFP
A. V., STA
A. V., STA
Število smrtnih žrtev novega koronavirusa covid-19 je na Kitajskem preseglo 1100, število novih potrjenih primerov okužbe pa se je že drugi zaporedni dan zmanjšalo. Zunaj Kitajske je največja skupina okužb na ladji za križarjenje Diamond Princess na Japonskem, kjer so do danes virus potrdili že pri 174 ljudeh.Na Kitajskem je za virusom, ki povzroča pljučnico, v zadnjem dnevu umrlo še 97 ljudi, s čimer se je število smrtnih žrtev v državi povzpelo na 1113. Danes so glede na uradne podatke potrdili tudi približno 2000 primerov novih okužb, kar pomeni, da se je z novim virusom doslej okužilo že več kot 44.600 ljudi.

image
Med na novo okuženimi so državljani 11 držav, vključno z ZDA, Kitajsko, Avstralijo, Kanado in Filipini. FOTO: Reuters


Večino novih primerov so potrdili v najhuje prizadeti provinci Hubei, kjer pa je kljub temu število na novo potrjenih okužb že drugi dan zapored upadlo. Število novih bolnikov zunaj province medtem upada že ves teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evakuirali banko v Singapurju


V največji singapurski banki DBS so zaradi koronavirusa evakuirali okoli tristo ljudi, potem ko je zbolel eden od zaposlenih.

Vseh tristo jih dela v istem nadstropju (43.), v sredo pa so jih poslali domov, potem ko so okuženega zaposlenega v torek sprejeli v bolnišnici.

Zdaj strokovnjaki skrbno čistijo vse prostore, obenem pa preverjajo, kdo vse je bil v stiku z okuženo osebo. Skupno so v Singapurju zaznali 47 primerov okužbe s koronavirusom.


Zunaj Kitajske največjo skupino okužb predstavljajo potniki na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zaradi koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem. Danes so pristojne službe potrdile 39 novih primerov, s čimer se je število vseh okuženih povzpelo na 174. Kot je pojasnilo japonsko zdravstveno ministrstvo, so med obolelimi štirje v resnem stanju.

image
Danes so japonske pristojne službe potrdile 39 novih primerov na križarki, s čimer se je število vseh okuženih povzpelo na 174. Kot je pojasnilo japonsko zdravstveno ministrstvo, so med obolelimi štirje v resnem stanju. FOTO: AFP


Boeing opozoril na negativen vpliv koronavirusa


Ameriški letalski proizvajalec Boeing je opozoril na negativen vpliv širjenja novega koronavirusa, ki bo nedvomno prizadel letalsko industrijo. Večje letalske družbe so namreč odpovedale polete na Kitajsko, kjer je zaradi virusa umrlo več kot 1100 ljudi, veliko držav je tudi prepovedalo prihode ljudi iz Kitajske.

»Zaradi odpovedi poletov večjih letalskih družb na Kitajsko bodo upadli tudi prihodki,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal podpredsednik družbe Ihssane Mounir.

Zaradi širjenja virusa je manj turističnih potovanj, poslovnih poti in tudi prevoza tovora. »To bo vplivalo na gospodarsko rast in tudi prihodke,« je poudaril Mounir, ki je zadolžen za prodajo in marketing.


Med na novo okuženimi so državljani 11 držav, vključno z ZDA, Kitajsko, Avstralijo, Kanado in Filipini. Z virusom se je okužil tudi eden od uradnikov, ki so skrbeli za uveljavljanje karantene na ladji.

Na ladji, ki bo v karanteni predvidoma do 19. februarja, na njej pa je bilo na začetku skupno 3700 potnikov, je tudi šest slovenskih državljanov.

Kot so danes potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu, so vsi še vedno zdravi.