Na križarki, na kateri so trije slovenski pari, 66 novih primerov koronavirusa

Slovenski potniki nimajo zdravstveni težav, so sporočili iz MZZ. Potniki bodo v karanteni predvidoma do 19. februarja.
Fotografija: Okužene potnike z ladje evakuirajo v bolnišnično oskrbo.
FOTO: Kim Kyung Hoon/Reuters
Odpri galerijo
Okužene potnike z ladje evakuirajo v bolnišnično oskrbo. FOTO: Kim Kyung Hoon/Reuters

Na križarki Diamond Princess, ki je v karanteni zaradi koronavirusa zasidrana v Jokohami na Japonskem, so diagnosticirali 66 novih primerov okužbe, poroča Japan Times. Nove okužbe so potrdili na japonskem ministrstvu za zdravje. Skupno število okuženih na ladji se je tako povzpelo na 136.

Na križarki Diamond Princess, na kateri je od vplutja v japonske vode od prejšnjega ponedeljka v karanteni okoli 3700 ljudi, od teh okoli 2600 potnikov, preostali so člani posadke, je tudi šest Slovencev. Gre za tri pare odraslih slovenskih turistov, ki so po navedbah ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu.

Stanje slovenskih potnikov je po njihovih navedbah dobro in nimajo zdravstvenih težav ter upoštevajo navodila, ki so jim posredovana. Slovensko veleposlaništvo bo tudi v prihodnje spremljalo razmere in po dogovoru nudilo pomoč državljanom (pri zagotovitvi zdravil ipd.), kot so še sporočili z MZZ.

Potniki bodo v karanteni predvidoma do 19. februarja. FOTO: Kim Kyung Hoon/Reuters
Potniki bodo v karanteni predvidoma do 19. februarja. FOTO: Kim Kyung Hoon/Reuters


Okužene potnike z ladje evakuirajo v bolnišnično oskrbo. Tisti, ki so ostali na ladji za križarjenje, morajo biti v kabinah in smejo na palubo le za krajši čas. Potniki bodo v karanteni predvidoma do 19. februarja.



Xi Jinping se je v javnosti, med obiskom ene izmed bolnišnic v Pekingu, pojavil z masko. FOTO: Ju Peng/AFP
Xi Jinping se je v javnosti, med obiskom ene izmed bolnišnic v Pekingu, pojavil z masko. FOTO: Ju Peng/AFP


​Po najnovejših uradnih podatkih je novi koronavirus na Kitajskem doslej zahteval 908 smrtnih žrtev, število okuženih se je povzpelo na 40.171 primerov, medtem je 187.518 ljudi pod zdravniškim nadzorom.

Skoraj vsi smrtni primeri so s Kitajskega, po eno smrtno žrtev pa je virus zahteval na Filipinih in v Hongkongu. Koronavirus se je razširil v vsaj 27 držav. Danes je v enem redkih javnih nastopov od izbruha bolezni zdravnike in bolnike v eni izmed pekinških bolnišnic obiskal kitajski predsednik Xi Jinping.

Število smrtnih žrtev koronavirusa je čez konec tedna preseglo število žrtev, ki jih je zahteval virus sars leta 2002 in 2003 in je prav tako izbruhnil na Kitajskem. Tedaj so zabeležili 774 smrtnih žrtev.

Milijoni Kitajcev se po novoletnem premoru, ki so ga zaradi širjenja novega koronavirusa podaljšali za deset dni, danes vračajo na delo.

Preberite še:

Komentarji: