Ameriško veleposlaništvo v Jeruzalemu odprto (VIDEO)

Donald Trump je v današnjo selitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem označil za »velik dan za Izrael«.
Fotografija: Hči ameriškega predsednika Ivanka Trump in minister za finance Steven Mnuchin med odprtjem veleposlaništva v Jeruzalemu. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters
Odpri galerijo
Hči ameriškega predsednika Ivanka Trump in minister za finance Steven Mnuchin med odprtjem veleposlaništva v Jeruzalemu. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters

Gaza – ZDA so danes v Jeruzalemu uradno odprle svojo veleposlaništvo. »Pred 70 leti je David Ben Gurion oznanil neodvisnost (Izraela), 70 let kasneje so ZDA končno naredile naslednji korak,« je na slovesnosti ob odprtju dejal ameriški veleposlanik David Friedman. Odprtje so pospremili množični in krvavi protesti na palestinskih območjih.

Friedman je dodal, da se je treba za ta zgodovinski trenutek zahvaliti »pogumu ene osebe« – ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Sledil je bučen aplavz, poročajo tuje tiskovne agencije. Tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu je v objavi na facebooku zapisal, da gre za zgodovinski trenutek. Na slovesnosti pa je pohvalil Trumpov pogum, da je držal obljubo. »Kakšen čudovit dan, zapomnite si ta trenutek,« je dejal. O ZDA je dejal, da Izrael nima boljšega prijatelja na svetu, in dodal, da še vedno upajo na mir s svojimi sosedi.

Slovesnost, ki se je je udeležilo okoli 8000 gostov, se je začela z ameriško himno. Plaketo na veleposlaništvu sta odkrila ameriški finančni minister Steve Mnuchin ter Trumpova hči in njegova svetovalka Ivanka. »Uradno in prvič vas pozdravljamo na veleposlaništvu ZDA v Jeruzalemu, prestolnici Izraela,« navaja Ivanko Trump nemška tiskovna agencija DPA.



Zbrane je v videoposlanici nagovoril tudi Trump, ki je zagotovil, da ZDA ostajajo zavezane doseganju trajnega miru na Bližnjem vzhodu, a je dodal, da je Izrael suverena država »s pravico, da sama določi prestolnico«.

Odprtja se je udeležil tudi Trumpov svetovalec in zet Jared Kushner, ki je označil potezo ZDA, da preseli veleposlaništvo, kot prikaz ameriškega vodstva v tem, da naredijo, »kar je prav«, in da so ZDA ponovno pokazale svetu, da se jim lahko zaupa.

Ob tem je prvi spregovoril o potekajočih protestih Palestincev, a je ocenil, da so tisti, ki spodbujajo nasilje, del problema, in ne rešitve. »Ko bo v regiji mir, se bomo ozrli nazaj na ta dan in se spomnili, da se je pot k miru začela z močno Ameriko, ki je prepoznala resnico,« je dodal.

FOTO: Ronen Zvulun/Reuters
FOTO: Ronen Zvulun/Reuters

 

Navdušeni Izraelci, Palestinci protestirajo


Za selitev veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem se je 6. decembra lani odločil predsednik Donald Trump, ko je Jeruzalem priznal za prestolnico Izraela. Veleposlaništvo bo sprva nameščeno v prostorih dosedanjega konzulata v soseski Arnona.



Trumpova odločitev je navdušila Izraelce, po drugi strani pa močno razburila Palestince in zlasti arabski svet, saj naj bi status tega svetega mesta dorekli v okviru izraelsko-palestinskih mirovnih pogovorov, Palestinci pa si želijo v Vzhodnem Jeruzalemu vzpostaviti prestolnico svoje prihodnje države. Odločitev je s posebno resolucijo decembra lani obsodila Generalna skupščina Združenih narodov, podprla jo je tudi Slovenija.

Ameriški predsednik Donald Trump je v današnjem tvitu selitev ameriškega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem označil za »velik dan za Izrael«.



Nekaj sto arabskih Izraelcev se je v Jeruzalemu zbralo na protestu proti odprtju veleposlaništva. »Protestiramo ob istem času, kot poteka slovesnost ob odprtju ameriškega veleposlaništva,« je zapisal poslanec Ajman Odeh na twitterju. Kritiziral je še zavezništvo med Trumpom in Netanjahujem, ki je danes terjalo več deset življenj.
 

Odzivi


ZDA so s selitvijo svojega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem izgubile svojo vlogo posrednika na Bližnjem vzhodu, je danes v Londonu dejal turški predsednik Erdoğan. Po o njegovem prepričanju bo selitev okrepila napetosti med skupnostmi.

»Mednarodna skupnost mora čim prej odigrati svojo vlogo in hitro ukrepati za ustavitev vse večje agresije Izraela,« je dejal in ponovil, da je ustanovitev neodvisne palestinske države z Jeruzalemom kot prestolnico edini način za trajen mir in stabilnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zavračanje koraka je danes znova potrdila tudi glavna ameriška zaveznica Velika Britanija. »Ne strinjamo se z ameriško odločitvijo o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem in priznanju mesta kot izraelske prestolnice,« je dejal tiskovni predstavnik predsednice britanske vlade Therese May. Ob tem je dodal, da se britansko veleposlaništvo nahaja v Tel Avivu in da ga ne nameravajo seliti.

Tiskovni predstavnik iranskega parlamenta Ali Laridžani je dejal, da korak kaže na Trumpovo »nesposobnost oceniti dolgoročne posledice svojih dejanj«. »Tovrstna dejanja bodo povečala napetosti in negotovost v svetu,« je opozoril in dodal, da bodo na ta dejanja odgovorili.

Svoje nestrinjanje z ameriško zunanjepolitično potezo je ponovil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. »Trdno smo prepričani, da je neprimerno enostransko spreminjati odločitve mednarodne skupnosti na takšen način,« je dejal Lavrov.
 

Komentarji: