Na Nizozemskem preprečili večji teroristični napad

Policija po večmesečnih preiskavah aretirala sedem moških, osumljenih načrtovanja večjega terorističnega napada na javnem dogodku.

Objavljeno
27. september 2018 21.00
Posodobljeno
27. september 2018 21.51
FOITO: Reuters
V. U., STA
V. U., STA
Haag – Nizozemska policija je danes aretirala sedem moških, ki so osumljeni, da so načrtovali izvedbo večjega terorističnega napada na pomembnem javnem dogodku. V napadu so nameravali uporabiti eksplozivne pasove in avtomatske puške, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo nizozemsko tožilstvo. Po pisanju AP naj bi uporabili tudi avtomobil z eksplozivom.

»Policije je v četrtek aretirala sedem moških ... Osumljeni so, da so bili na zelo napredni stopnji priprav za velik teroristični napad na Nizozemskem,« je zapisano v sporočilu tožilstva. Dodali so, da naj bi eden od osumljencev želel ubiti čim več žrtev.

Nizozemsko državno tožilstvo je sporočilo, da so osumljence aretirali v mestu Arnhem, okoli 100 kilometrov oddaljenem od Amsterdama, in Weertu na jugu države, blizu meje z Nemčijo in Blegijo. Osumljene so preiskovali več mesecev, vodil naj bi jih 34-letnik iz Iraka, sicer pa starost osumljenih sega od 21 do 34 let.