Na Novi Zelandiji za ošpicami zbolelo že več kot tisoč ljudi

Največ primerov imajo v okolici Aucklanda.

Objavljeno
05. september 2019 08.58
Posodobljeno
05. september 2019 11.28
Župan New Yorka Bill de Blasio je že letos spomladi pozival k cepljenju proti ošpicam. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
J.P.
J.P.
Auckland – Na Novi Zelandiji je letošnji izbruh ošpic te dni dosegel žalostni rekord čez tisoč obolelih, danes poroča BBC. Od 1. januarja do danes se je namreč s to zelo nalezljivo in tudi smrtno nevarno boleznijo tam okužilo 1051 ljudi, bolezen pa se širi še naprej. Novozelandsko ministrstvo za zdravstvo je zato pozvalo vse prebivalce, ki še niso bili cepljeni, da se cepijo čim prej, obolele pa, naj se izogibajo javnim krajem. Cepljenje vseh necepljenih, starih od 12 mesecev do 50 let, pa novozelandsko ministrstvo za zdravstvo priporoča tudi vsem, ki iz tujine ali iz Nove Zelandije potujejo v Auckland.

image
REUTERS  FOTO: Lindsey Wasson/Reuters

 

Izbruh bi bilo mogoče preprečiti


Direktor novozelandskega svetovalnega centra za boj proti nalezljivim boleznim dr. Nikki Turner je o izbruhu dejal, da je bil takšen razvoj dogodkov predvidljiv in bi ga bilo mogoče preprečiti z zadostno precepljenostjo. Sicer pa ošpice že nekaj časa niso samo težava Nove Zelandije. Čeprav je povsod po svetu na voljo učinkovito cepivo, se je ta bolezen zaradi verskih, filozofskih in drugih pomislekov in zaradi neutemeljenih domnev, da cepivo pri otrocih povzroča avtizem, znova prebudila in začela širiti leta 2016. Porast števila primerov je zaznati predvsem v razvitih državah, v svetu nasploh pa se je v prvih treh mesecih letošnjega leta število primerov v primerjavi z istim obdobjem lani početverilo.
 

Nekoč so umirali milijoni na leto


Ošpice so ena najbolj nalezljivih bolezni na svetu. Preden so leta 1963 uvedli učinkovito cepivo in obsežen sistem cepljenja, so se epidemije ošpic v svetu ponavljale na vsaki dve do tri leta in so vsako leto zahtevale okrog 2,6 milijona življenj, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija. Število primerov je od leta 1963 do leta 2016 nenehno upadalo in številne države in celotna območja so veljala za območja z izkoreninjenimi ošpicami, zdaj pa nekatere države izgubljajo tak status in znova postajajo ogrožene.