Na območju zloglasnega El Chapa odkrili rekordnih 50 ton droge

Prepovedana droga je bila skrita pod zemljo skupaj s sodi za proizvodnjo metamfetamina.

Objavljeno
18. avgust 2018 08.56
Posodobljeno
18. avgust 2018 09.16
Mehiška vlada je vojsko v boj z mamilarskimi karteli poslala leta 2006. FOTO: Reuters
A. I., STA
A. I., STA
Mehiška vojska je v zvezni državi Sinaloa zasegla rekordnih 50 ton metamfetamina, potem ko so v mestu Alcoyonqui odkrili laboratorij za proizvodnjo te droge. Sinaloa je domača zvezna država istoimenskega narkokartela, ki ga je do izročitve ZDA januarja lani vodil zloglasni Joaquin Guzman, znan pod vzdevkom El Chapo.

Vojska je nedaleč od prestolnice zvezne države Culiacan izsledila laboratorij za izdelavo kristalnega meta in ga v četrtek tudi napadla. Ob tem je zasegla okoli 50 ton droge v trdi in tekoči obliki. Prepovedana droga je bila skrita pod zemljo skupaj s sodi za proizvodnjo metamfetamina. Vojaki so jo zaradi morebitnih težav, ki bi jih imeli pri prenosu na drugo lokacijo, uničili tam, kjer so jo našli. 

image
Gre za rekordno najdbo metamfetamina. FOTO: Reuters


Lokalni mediji so poročali, da je bil laboratorij na ozemlju, ki ga nadzoruje kartel Sinaloa. Reuters navaja, da je Mehika največja dobaviteljica metamfetamina Združenim državam Amerike, predstavlja pa tudi glavno cestno povezano za trgovino s kokainom na poti proti severu.

Mehiška vlada je vojsko v boj z mamilarskimi karteli poslala leta 2006. Posledica so številne aretacije vidnih voditeljev narkokartelov ter obsežni zasegi drog. Je pa vojno proti mamilom zaznamovalo tudi nasilje, saj so oblasti zabeležile več kot 200.000 umorov.

image
Mehika je največja dobaviteljica metamfetamina ZDA. FOTO: Reuters