Na Poljskem volijo nov parlament

Za 460 sedežev v sejmu se poteguje 5112 kandidatov, od tega 2152 žensk.
Fotografija: FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Kacper Pempel/Reuters

Na Poljskem so se zjutraj odprla volišča, na katerih lahko več kot 30 milijonov Poljakov odda svoj glas za nove člane spodnjega in zgornjega doma parlamenta. Zmaga se obeta konservativni stranki Zakon in pravičnost (PiS). Odprto ostaja vprašanje, ali bo tudi tokrat osvojila večino v sejmu, saj bi glede na ankete vstop v parlament lahko uspel še do štirim drugim strankam.

Volišča so se po državi odprla ob 7. uri in bodo odprta do 21. ure. Do opoldneva se je po podatkih volilne komisije volitev udeležilo 18,1 odstotka volilnih upravičencev, pred štirimi leti je ta delež znašal 16,5 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Glede na ankete bo vladajoča stranka dobila drugi mandat na čelu vlade, saj ji napovedujejo med 42 in 48 odstotkov podpore. Ali bo to dovolj za absolutno večino v sejmu, pa bo odvisno tudi od števila strank, ki se bodo prebile čez volilni prag.



FOTO: Kacper Pempel/Reuters
FOTO: Kacper Pempel/Reuters


Glavno opozicijsko liberalno-konservativno zavezništvo Državljanska koalicija (KO), ki je nastalo iz nekdanje vladajoče stranke Državljanska platforma (PO), naj bi glede na ankete za PiS zaostajalo za okoli 15 odstotnih točk. Podprlo naj bi ga med 26 in 29 odstotkov volivcev. Vstop v parlament naj bi uspel še levemu zavezništvu SLD in poljski koaliciji kmečke stranke PSL, nekaj možnosti ima še skrajno desna Konfederacija.

Pred tedni so trije bivši poljski predsedniki, med njimi Lech Walesa, v odprtem pismu opozorili državljane, da so pred njimi ključne volitve, ki bodo odločale o prihodnosti države ter vlogi vladavine prava v njej. Posvarili so pred nadaljnjim korakom v smeri avtoritarnosti ob ponovni absolutni večini PiS v parlamentu. Vzporedne rezultate volitev bodo televizije predvidoma objavile ob zaprtju volišč ob 21. uri.

FOTO: Kacper Pempel/Reuters
FOTO: Kacper Pempel/Reuters


Volitve 460 članov sejma in sto senatorjev bodo predvsem pokazatelj razdeljenosti države na podpornike in nasprotnike PiS. Medtem ko je uspelo PiS mobilizirati predvsem konservativne revnejše volivce na podeželju, KO zagovarja liberalna stališča volivcev v urbanih središčih. Volilno pravico ima več kot 30 milijonov ljudi, običajno pa se volitev udeleži okoli polovica volilnih upravičencev.

Za 460 sedežev v sejmu se poteguje 5112 kandidatov, od tega 2152 žensk. Za položaj senatorja pa se poteguje 278 kandidatov, od tega 45 žensk. Povprečna starost poslanskega kandidata je 46 let, povprečni kandidat za senatorja pa je star 56 let, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Komentarji: