Na Portugalskem po preštetju skoraj vseh glasov slavili socialisti

Volilna udeležba je bila 54,5-odstotna, kar je najmanj po letu 1974.

Objavljeno
07. oktober 2019 07.48
Posodobljeno
07. oktober 2019 08.15
FOTO: Reuters
STA
STA
Portugalska socialistična stranka (PS) premiera Antonia Coste je zmagovalka nedeljskih parlamentarnih volitev. Po preštetju skoraj vseh glasov je stranka osvojila 36,65 odstotka glasov podpore, sledijo desnosredinski socialni demokrati (PSD) s 27,9 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še: Portugalci na valu levice


PS, ki je bila na oblasti zadnja štiri leta ob podpori dveh manjših, skrajno levih strank, Levega bloka in komunistov, bo imela v 230-članskem portugalskem parlamentu 106 poslancev, s čimer je absolutno večino zgrešila za deset poslancev. V dosedanjem sklicu parlamenta je stranka imela 86 poslancev.

image
FOTO: AFP


PSD bo imela v novem parlamentu 77 poslancev, doslej 89. Vstop v parlament z enim poslancem je tokrat prvič uspel tudi skrajno desni stranki Chega (Dovolj).

Volilna udeležba je bila 54,5-odstotna, kar je najmanj po letu 1974.

Ključno vprašanje je, s kom bo 58-letni Costa po volitvah sestavil vladajočo koalicijo, še navaja AFP. V svojem zmagovalnem govoru je Costa dejal, da si želi »obnoviti izkušnjo« zavezništva s skrajno levimi strankami.

image
FOTO: Reuters


»Stabilnost je bistvena za portugalsko mednarodno kredibilnost in za tuje vlagatelje. PS si bo prizadevala za rešitev, ki bo zagotavljala stabilnost celotno zakonodajno obdobje,« je še dejal Costa.

Tako Levi blok, ki je osvojil tako kot na prejšnjih volitvah 19 poslancev, kot komunisti, ki so tokrat dobili 12 poslanskih mandatov, kar je pet manj kot doslej, so že sporočili, da so pripravljeni ponovno podpreti socialiste.