V Franciji izbruhnili izgredi, pridržali več kot dvesto ljudi

Policija je proti protestnikom uporabila tudi solzivec in pridržala 217 ljudi.
Fotografija: V Parizu so se protestniki zbrali na trgu Place de la Concorde, kjer jih je policija naštela okrog 6000. FOTO: Thomas Samson/AFP
Odpri galerijo
V Parizu so se protestniki zbrali na trgu Place de la Concorde, kjer jih je policija naštela okrog 6000. FOTO: Thomas Samson/AFP

Na protestih proti pokojninski reformi, ki jo je francoska vlada v četrtek sprejela mimo parlamenta, so v večernih urah izbruhnili izgredi. Policija je proti protestnikom med drugim uporabila solzivec in po poročanju tujih medijev pridržala 217 ljudi.

Pokojninska reforma je eden glavnih reformnih projektov francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Njena osrednja točka je dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let. Poleg tega naj bi se z njo povečalo število let, potrebnih za vplačevanje v pokojninski sistem, najnižja pokojnina pa naj bi se zvišala na 1200 evrov.

image_alt
Reforma sprejeta brez glasovanja

Po potrditvi v senatu se je nato francoska vlada sestala v četrtek tik pred predvidenim glasovanjem v narodni skupščini, vendar ker ni imela zagotovljene večine, je reformo sprejela sama, kar ji omogoča člen 49.3 v ustavi. Trdi, da gre za nujno reformo, brez katere se bo pokojninski sistem sesul.

Napoved glasovanja o nezaupnici

Poteza je naletela na glasno neodobravanje javnosti in opozicijskih politikov, ki so med nagovorom premierke Élisabeth Borne v parlamentu med drugim prepevali francosko himno. Glede na napovedi se vladi zaradi odločitve obeta tudi glasovanje o nezaupnici.

Na protestih so izbruhnili izgredi in spopadi s policijo. FOTO: Thomas Samson/AFP
Na protestih so izbruhnili izgredi in spopadi s policijo. FOTO: Thomas Samson/AFP

Po potrditvi reforme, ki ji nasprotujejo tudi sindikati, so se na ulicah francoskih mest v četrtek zvečer začeli zbirati protestniki. O protestih so poročali iz Marseilla, Dijona, Nantesa, Rennesa, Rouena, Grenobla, Toulousa in Nice. V Parizu so se protestniki zbrali na trgu Place de la Concorde, kjer jih je policija naštela okrog 6000. Izbruhnili so tudi izgredi in spopadi s policijo. Protestniki so sredi trga prižgali ogenj in obmetavali policiste z različnimi predmeti. Policija je pri praznjenju trga med drugim uporabila vodni top in solzivec. Samo v Parizu je bilo po poročanju časnika Le Figaro pridržanih okoli 120 ljudi, eden policist je menda ranjen. 

Tudi ko so se protestniki že razšli oziroma so jih razgnali policisti, so nekateri zanetili požare in poškodovali izložbe trgovin v stranskih ulicah, so poročali francoski mediji. V Marseillu na jugu države je bilo izropanih več trgovin, spopadi med protestniki in varnostnimi silami so izbruhnili tudi v zahodnih mestih Nantes in Rennes ter v Lyonu na jugovzhodu.

Za naslednji četrtek sindikati napovedujejo nov val množičnih stavk in protestov.

Francoska vlada je z aktivacijo člena 49.3 v ustavi razburila javnost. FOTO: Pascal Rossignol/Reuters
Francoska vlada je z aktivacijo člena 49.3 v ustavi razburila javnost. FOTO: Pascal Rossignol/Reuters

Preberite še:

Komentarji: