Na protestih v Gruziji več kot 200 ranjenih, predsednik parlamenta odstopil

Sprva so poročali o precej manjšem številu ranjenih protestnikov.

Objavljeno
21. junij 2019 12.24
Posodobljeno
21. junij 2019 16.00
FOTO: Irakli Gedenidze/Reuters
STA
STA
Predsednik gruzijskega parlamenta Irakli Kobačidze je pristal na zahteve protestnikov in odstopil s položaja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na protestih proti vse večjemu ruskemu vplivu v Gruziji so ponoči v Tbilisiju izbruhnili spopadi med demonstranti in policisti, pri čemer je bilo po navedbah oblasti ranjenih okoli 240 ljudi, med njimi 80 policistov. 102 ranjena so na zdravljenje prepeljali v bolnišnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V gruzijski prestolnici se je v četrtek zbralo več kot 10.000 protestnikov, ki so spričo spornega nastopa ruskega poslanca v gruzijskem parlamentu zahtevali odstop predsednika parlamenta Iraklija Kobačidzeja. Številni med njimi so skušali vdreti v zgradbo parlamenta, a so jim policisti to preprečili, med drugim s solzivcem, gumijastimi naboji in vodnimi topovi.

image
FOTO: Irakli Gedenidze/Reuters


Po poročanju gruzijskih medijev je poslanec ruske dume Sergej Gavrilov ob obisku v gruzijskem parlamentu prevzel vodenje srečanja o verskih in političnih zadevah, ki je potekalo v plenarni dvorani. Pri tem naj bi celo sedel na sedežu predsednika parlamenta, kar je vznemirilo opozicijo in javnost.

Opozicija, ki se boji, da bi Rusija lahko znova pridobila vpliv v tej nekdanji sovjetski republiki, je pozvala k protestom.
Njenemu pozivu se je odzvalo kakih 10.000 ljudi, ki so se zbrali v središču Tbilisija in zahtevali odstop predsednika parlamenta. Številni med njimi so nosili zastave Gruzije in EU ter transparente z napisi Rusija je okupator.

Skupina protestnikov je odšla pred parlament. Na posnetkih, ki jih je predvajala državna televizija, je bilo videti več sto ljudi, kako pred parlamentom odstranjujejo ovire, ki jih je postavila policija. Nekaterim je uspelo vstopiti na dvorišče parlamenta, a jih je policija nato potisnila nazaj. Notranje ministrstvo je zagrozilo, da bo policija proteste zatrla, ta pa je nato uporabila solzivec in vodne topove, na demonstrante je tudi streljala z gumijastimi naboji.

image
FOTO: Irakli Gedenidze/Reuters


Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili je bila do sodelovanja ruske delegacije na srečanju v gruzijskem parlamentu kritična, češ da gre za poskus sosednje države uveljaviti svoje politične cilje. »Za Rusijo je to običajna metoda,« je dejala. Premier Mamuka Bahtadze pa je po drugi strani napadel opozicijo in ji očital, da želi destablizirati Gruzijo.

Predsednik ruske dume Vjačeslav Volodin pa je kritiziral gruzijske oblasti, da niso dovolj dobro poskrbele za varnost ruske delegacije na srečanju. Rusko zunanje ministrstvo pa je gruzijski opoziciji očitalo, da skuša preprečiti izboljšavo odnosov med državama, piše britanski BBC.

Gavrilov je moral zapustiti stavbo v spremstvu varnostnikov, povod za demonstracije pa so bile po njegovem prepričanju lažne novice, da je sodeloval v vojni v Abhaziji, kar pa ni res, je zatrdil.

image
FOTO: Irakli Gedenidze/Reuters


Gruzija je sicer prozahodno naravnana ter se ozira proti Evropski uniji in zvezi Nato. Odnosi s sosedno Rusijo so precej skrhani, predvsem zaradi vojne med državama leta 2008, po kateri je Gruzija izgubila svoji ozemlji Abhazijo in Južno Osetijo. Rusija je takrat območji priznala kot neodvisni republiki, Gruzija pa vztraja, da ju je Rusija okupirala.