Na svoj rojstni dan vrnil ukradeni kos Stonehengea

60 let nihče ni vedel, kje je manjkajoči kos Stonehengea. Vse do 89. rojstnega dne enega izmed delavcev, ki je sodeloval pri izkopavanjih.
Fotografija: Nihče ni vedel, kje je pogrešani kos kamna. FOTO: Wikipedija
Odpri galerijo
Nihče ni vedel, kje je pogrešani kos kamna. FOTO: Wikipedija

Med arheološkimi izkopavanji leta 1958 so iz notranjosti prazgodovinskega kamna odstranili metrsko jedro. Nihče ni vedel, kje je pogrešani kos kamna. Vse dotlej, dokler se ga ni Robert Phillips, ki je sodeloval pri izkopavanjih, odločil vrniti.

»Velepredajo« je izvedel na večer svojega 89. rojstnega dne. Svojima sinovoma Lewisu in Robinu je naročil, naj odpotujeta do Stonehengea in izročita pogrešani primerek. Upoštevala sta očetovo navodilo in kos Stonhengea vrnila k preostalim delom svetovno znanega kamnitega velikana.



Čeprav so primerek vrnili že lani maja, dobrodelna organizacija English Heritage, ki bedi nad Stonehengeem, tega ni sporočila vse do danes. Pravijo, da so se šele zdaj seznanili z njegovo vrednostjo, in upajo, da bo analiza pokazala, da je najdeni vzorec kamna originalen, poroča BBC.


Preostali dve jedri sta še vedno pogrešani


Phillips, ki od upokojitve živi v mestu Aventura na Floridi, je bil v 50. letih prejšnjega stoletja zaposlen v podjetju za rezanje diamantov. Med arheološkimi izkopavanji so bili prav v njegovem podjetju Van Moppes zadolženi za utrjevanje gigantskih kamnov, ki so jih arheologi postavili v obliki padlega trilitona – treh velikih kamnov, sestavljenih iz dveh, ki stojita pokonci, in s tretjim, položenim vodoravno čez vrh.

Med delom so v enem od vertikalnih kamnov našli razpoke, ki so jih zaradi okrepitve izvrtali skozi kamen in vstavili kovinske palice. Med postopkom so delavci izločili tri kamnita jedra in Phillips je vzel eno izmed njih.

Manjkajoči kos je sprva hranil v plastični cevi v svoji pisarni v Basingstoku, kasneje pa ga je »postavil na ogled« na steno v svojem domu v Združenih državah. Kje sta preostali dve jedri Stonehengea, ostaja skrivnost.

Komentarji: