Na Tajskem uradno kronali kralja Vajiralongkorna

To je prvo kronanje v skoraj sedmih desetletjih v tej državi v Jugovzhodni Aziji. V svojem prvem nagovoru se je zavezal, da bo vladal s pravičnostjo in v korist tajskih ljudi.

Objavljeno
04. maj 2019 08.45
Posodobljeno
04. maj 2019 14.46
66-letni monarh si je sam nadel 7,3-kilogramsko zlato krono, okrašeno z indijskimi diamanti. V svojem prvem nagovoru se je zavezal, da bo vladal s pravičnostjo in v korist tajskih ljudi. FOTO: Reuters
L. Z., STA
L. Z., STA
Tajskega kralja Maho Vajiralongkorna so na slovesnosti v kraljevi palači v Bangkoku uradno okronali. 66-letni monarh, ki je na položaju od smrti svojega očeta kralja Bhumibola Adulyadeja pred dvema letoma in pol, si je v skladu s stoletno tradicijo zlato krono nadel sam.

To je prvo kronanje v skoraj sedmih desetletjih v tej državi v Jugovzhodni Aziji s 70 milijoni prebivalcev. Slovesnosti bodo potekale do oktobra, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image
Javnost je imela na začetku tridnevnega kronanja, ki se je začel nekaj po deseti uri po lokalnem času, sicer redko priložnost videti prostore tajskih oblasti. FOTO:Jewel Samad/AFP
Začetek slovesnosti je zaznamoval obred očiščenja in maziljenja v belo oblečenega kralja s sveto vodo, ki so jo zbrali po vsej Tajski, budistični menihi pa so odpeli mantro. Slovesnosti, ki je simbolizirala transformacijo kralja iz človeka v božanstvo, se je udeležilo tudi več hindujcev. V svojem prvem nagovoru se je zavezal, da bo vladal s pravičnostjo in v korist tajskih ljudi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Maha Vajiralongkorn je šele deseti kraj od začetka dinastije Chakri leta 1782. Za kralja Ramo X. je bil razglašen že 1. decembra 2016 po smrti svojega očeta kralja Bhumibola Adulyadeja, ki je po 70 letih na prestolu umrl 13. oktobra istega leta v starosti 88 let.

image
FOTO: Reuters


Priljubljeni kralj Bhumibol je veljal za steber stabilnosti, spodbujal je gospodarski razvoj in družbeno harmonijo v državi, ki jo pogosto pretresajo politični nemiri in vojaški udari. Svojega edinega sina Vajiralongkorna je za naslednika na prestolu imenoval leta 1972.

Vajiralongkorn se je pred uradnim kronanjem v sredo poročil s svojo partnerko, 40-letno Suthido, bivšo stevardeso in svojo telesno čuvajko. Za kralja je to že četrta poroka. Iz preteklih zakonov ima sedem otrok.

image
FOTO: Reuters


Kronanje poteka v skladu s strogim protokolom. Na začetku so ga očistili s sveto vodo, ki so jo zbrali po vsej državi. Nato so ga mazilili budistični menihi. Krona, ki si jo je nadel sam, je težka več kot sedem kilogramov, visoka je 66 centimetrov in pokrita z dragim kamenjem.

Po kronanju ga bodo v nedeljo na nosilnici nosili po sedem kilometrov dolgi poti po tajski prestolnici. Po pričakovanjih ga bo pozdravilo več sto tisoč ljudi, saj na Tajskem kralja obravnavajo kot božanstvo in ga ščiti eden najstrožjih zakonov proti žalitvi monarhov na svetu.

image
FOTO: Reuters


Za slovesnost kronanja naj bi namenili okoli 30 milijonov evrov. Tajska kraljeva družina je z več kot 35 milijard evrov vrednim premoženjem sicer ena najbogatejših monarhij na svetu.

Absolutno monarhijo v državi so odpravili leta 1932, a ima kralj še danes pomembno politično vlogo. Od državnega udara leta 2014 v državi vlada vojaška hunta.