Na temni strani jabolka

Apple je spektakularno objavil prve rezultate trgovinske vojne.
Fotografija: Applov izvršni direktor Tim Cook ni pričakoval takšne upočasitve prodaje na velikem kitajskem trgu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Applov izvršni direktor Tim Cook ni pričakoval takšne upočasitve prodaje na velikem kitajskem trgu. FOTO: Reuters

Skoraj hkrati s tem, ko je kitajsko vesoljsko plovilo Chang'e pristalo na temni strani Meseca, je ameriško načeto jabolko objavilo opozorilo, da so mu v zadnjem četrtletju lanskega leta Kitajci obrnili hrbet, zaradi česar je bila prodaja do zdaj kultnih iphonov na največjem trgu občutno nižja od pričakovane.

Medtem ko se je Chang'e mehko spustil na Mesec in poslal prve slike druge strani Zemljinega satelita, ki se ji do zdaj ni še nihče približal, so Applove delnice trdo pristale na tleh in včeraj izgubile 8 odstotkov vrednosti. Tako se je letošnje leto začelo s temo, ki povezuje kitajsko lunarno vozilo z ameriškim elektronskim velikanom: v prihodnjih mesecih lahko pričakujemo zaostritev spora med velesilama, ki je precej več kot trgovinski. Lahko bi ga poimenovali hladna tehnološka vojna. Kako sta povezana Chang'e in iphone? Zelo, čeprav ne neposredno.

V »odprtem pismu vlagateljem« je Applov mož številka ena Tim Cook opozoril, da v porabniško najbolj vročem četrtletju ni bilo pričakovanega povečanja prodaje. Pred dvema mesecema je ta družba ocenila, da bo v mesecih pred božičem in novim letom prodala za od 89 do 93 milijard dolarjev svojih izdelkov, kar bi bilo 5-odstotno povišanje glede na enako četrtletje lani.

V sredo so sporočili, da so prodali le za 84 milijard dolarjev blaga, kar je 5 odstotkov manj od lanskega izkupička. Tega je kriva predvsem upočasnitev gospodarske rasti na Kitajskem, ker je, kot je v pismu zapisal Cook, zmanjšanje prodaje predvsem posledica manjšega povpraševanja Kitajcev po iphonih, macih in ipadih. »Pričakovali smo določene izzive na rastočih trgih,« je priznal Cook, »vendar nismo pričakovali takšne gospodarske upočasnitve, zlasti ne v veliki Kitajski.«
 

Kazen za uporabo iphona


Čeprav je vodja Appla priznal, da je gospodarsko ozračje pod vplivom čedalje večje trgovinske napetosti, je poskusil vse skupaj vidno omejiti na ekonomski dejavnik. Političnega je pustil ob strani, verjetno zato, da bi preprečil še hujše borzne pretrese.

Kmalu zatem, ko so na letališču v Vancouvru aretirali Meng Wanzhou, finančno direktorico Huaweia in hčer predsednika te družbe, so določene kitajske institucije in družbe zagrozile, da bodo kaznovale ali celo odpustile vsakega uslužbenca, ki ga bodo zalotile z iphonom v žepu. Shenzhenski proizvajalec elektronskih delov Manpad je ponudil delavcem, da jim bo nadomestil 15 odstotkov cene mobitela, če bodo kupili katerega od modelov Huawei ali ZTE. »Družba bo delavce, ki bodo kupili Applove telefone, kaznovala s 100 odstotki tržne cene,« je v okrožnici, ki so jo dobili vsi zaposleni, zagrozilo vodstvo družbe.



Ko se Kitajska spusti v spopad, je treba računati z vojno. Ne glede na to, ali je to riž ali visoka tehnologija, je vedno odločilna pehota. V trgovinski vojni so pehota porabniki. Ko v partijskih glasilih objavijo poziv k mobilizaciji, ni ne izdelka ne znamke, ki bi lahko prevladala nad nacionalnim ponosom. Ko je bila leta 2012 med Pekingom in Tokiem na vrhuncu napetost zaradi spornih otokov, so po ulicah razbijali toyote, japonske veleblagovnice pa so bile prazne. Naj imajo Kitajci še tako radi iphone, pravzaprav tudi Huawei Mate 20 Pro ni slab …, nekateri celo trdijo, da je boljši od XS. In kaj zdaj?
 

Seciranje razlogov


»Huawei, tako kot nasploh velja za Kitajsko, ne teži h globalni prevladi,« je zapisano v komentarju partijskega glasila Global Times. »Peking ne potrebuje častnega naslova globalnega voditelja,« je dodal komentator. »Kitajska si prizadeva trajnostno krepiti gospodarstvo in postopoma prepričati svet, naj sprejme kitajsko pot, sistem in model.« Za pešanje ZDA, je zatrdil komentator, ni kriva rast Kitajske, temveč nesposobnost ZDA, da bi izpeljale resne družbene reforme. Težko je natančno secirati razloge za Applovo temno stran jabolka. Delno je bila slabša prodaja dragih mobilnih telefonov in tablic posledica upočasnjene rasti azijske velesile. Prejšnji mesec je profesor Xiang Songzuo iz Šole za finance pri univerzi Renmin pojasnil, da se je kitajsko gospodarstvo leta 2018 povečalo samo za 1,67 odstotka, kar je zapisano samo v internih poročilih statističnega urada. Dejal je, da je to posledica napačno izbranih odgovorov kitajskega vodstva na rokavico, vrženo iz Bele hiše, in prepričanja, da bo v trgovinski vojni zmagala Kitajska. V Applovem slabem izteku leta 2018 prav tako ne bi smeli zanemariti političnega dejavnika, ki ga je Chang'e pravkar odnesel na temno stran Meseca. Kitajska se je odločila, da bo še naprej osvajala vesolje, znanje in tehnologije. V letu, v katerem proslavlja 70. rojstni dan, je naredila velik vesoljski korak k tistemu, kar njeni voditelji imenujejo »veliko pomlajevanje«. In to je šele začetek.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: