Na ulicah več kot 200.000 ljudi

Protesti proti češkemu premierju občasno potekajo vse od aprila lani.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

Na predvečer 30. obletnice žametne revolucije se je na ulicah Prage znova zbrala velika množica ljudi, ki niso zadovoljni s političnimi razmerami v državi. V parku Letna v središču češke prestolnice se je na protestih proti premierju Andreju Babišu zbralo več kot 200.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

K protestom je pozvala državljanska pobuda z imenom Milijon trenutkov za demokracijo, ki ocenjuje, da se je pozivu odzvalo vsaj četrt milijona ljudi. Policija je na drugi strani ocenila, da se je zbralo okoli 200.000 ljudi.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Protesti so sicer nekje na ravni junijskega shoda, ko se je na proteste proti Babišu podalo približno 300.000 ljudi. To je bil največji protest na Češkem po letu 1989, ko se je s študentskimi protesti začela žametna revolucija, ki je prinesla padec komunističnega režima v tedanji Češkoslovaški in posledično tudi nastanek dveh ločenih držav, Češke in Slovaške.

Češkemu premierju, ustanovitelju vladajoče populistične stranke Ano protestniki očitajo, da se je neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi. Nanj letijo tudi očitki konflikta interesov. 64-letni Babiš vse očitke zavrača. Prav tako je češko državno tožilstvo septembra letos po štirih letih ustavilo preiskavo, ki jo je proti premierju sprožilo zaradi domnevne zlorabe evropskih sredstev v višini dveh milijonov evrov.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Protesti proti češkemu premierju občasno potekajo vse od aprila lani.

V nedeljo so protesti napovedani tudi na Slovaškem. Te bo med drugim pripravilo gibanje Za spodobno Slovaško, ki vse od umora slovaškega novinarja Jana Kuciaka februarja lani vsake toliko organizira množične proteste v državi.

Komentarji: