Na volitvah v Bangladešu prepričljiva zmaga vladajoče stranke

Vladajoča Liga Awami in njeni zavezniki so osvojili 288 sedež v 300-članskem parlamentu.
Fotografija: Premierko Hasino podporniki imenujejo »mati humanosti«, ker je ponudila zatočišče pripadnikom preganjane muslimanske manjšine Rohingja iz Mjanmara. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Odpri galerijo
Premierko Hasino podporniki imenujejo »mati humanosti«, ker je ponudila zatočišče pripadnikom preganjane muslimanske manjšine Rohingja iz Mjanmara. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Bangladešu, ki jih je zaznamovalo nasilje, je gladko zmagala stranka premierke Sheikh Hasine. Vladajoča Liga Awami in njeni zavezniki so osvojili 288 sedež v 300-članskem parlamentu. Največja opozicijska stranka Bangladeška nacionalna stranka (BNP) si je zagotovila zgolj šest mandatov.

Nedeljske volitve, na katerih si je Hasina zagotovila rekordni četrti mandat, so zasenčili spopadi med podporniki rivalskih strank, v katerih je bilo ubitih 17 ljudi, ter obtožbe o polnjenju volilnih skrinjic in ustrahovanju na voliščih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada premierke Hasine je močno ovirala delovanje opozicije pod vodstvom BNP, ki je volilno komisijo pozvala k razveljavitvi volilnih izidov. »Zahtevamo čimprejšnje nove volitve pod nevtralno vlado,« je pozval vodja opozicijskega zavezništva Kamal Hossein.

Opozicija meni, da volitve niso mogle biti svobodne niti poštene. AL obtožuje ustrahovanja opozicije, za kar da si je podredila celoten državni aparat. Policija naj bi bila jasno na strani vladajoče stranke. Po navedbah BNP je bilo prijetih več kot 11.500 privržencev in članov njihove stranke in zavezniške islamistične stranke Jamaat-e-Islami. V zaporu je tudi voditeljica BNP, nekdanja premierka Khaleda Zia, ki tako ni mogla kandidirati.

Nedeljske volitve, na katerih si je Hasina zagotovila rekordni četrti mandat, so zasenčili spopadi med podporniki rivalskih strank. FOTO: Reuters
Nedeljske volitve, na katerih si je Hasina zagotovila rekordni četrti mandat, so zasenčili spopadi med podporniki rivalskih strank. FOTO: Reuters


Premierka Hasina, ki jo podporniki imenujejo »mati humanosti«, ker je ponudila zatočišče pripadnikom preganjane muslimanske manjšine Rohingja iz Mjanmara, obtožbe opozicije o zlorabah oblasti in avtoritarnosti zavrača. Nasprotno je opozicijo obtožila, da je sama organizirala bombne napade, da bi tako ustrahovala prebivalstvo.

Nasilje, ki je zaznamovalo predvolilno kampanjo, se je nadaljevalo tudi na volilni dan, čeprav so oblasti uvedle stroge varnostne ukrepe. Za varnost je skrbelo 600.000 vojakov, policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil.

Kot je sporočila policija, je bilo 13 ljudi ubitih v spopadih podporniki Lige Awami in BNP, tri pa so ubili policisti, ki so varovali volišča. Ubit je bil tudi pripadnik pomožnih policijskih enot, ki ga je ubil oborožen opozicijski aktivist.

71-letna premierka, hči ustanovitelja Bangladeša, je pred volitvami vztrajala, da potrebuje še en mandat, da bi izpolnila ambiciozne gospodarske načrte, ki sicer nedvomno kažejo rezultate. Gospodarska rast v tej sicer še vedno revni azijski državi je 7,8-odstotna, industrializacija in elektrifikacija se pospešeno nadaljuje, revščina se znižuje. Hasina obljublja devetodstotno gospodarsko rast in dvig povprečne plače na 5400 dolarjev do leta 2030.

Opozicija meni, da volitve niso mogle biti svobodne niti poštene. FOTO: Reuters
Opozicija meni, da volitve niso mogle biti svobodne niti poštene. FOTO: Reuters


Hasina je bila leta 1975 v tujini, ko so uporniški vojaški častniki umorili njenega očeta, prvega bangladeškega premierja Sheikha Mujiburja Rahmana, njegovo ženo in tri sinove.

Politično kariero je začela po vrnitvi iz izgnanstva leta 1981, ko je postala vodja Lige Awami in sprožila dolg boj za ponovno vzpostavitev demokracije v Bangladešu. Hasina in Zia sta leta 1990 s skupnimi močmi odstavili diktatorja Hussaina Muhammada Ershada, vendar sta se kmalu zatem sprli. Njuno rivalstvo je zaznamovalo zadnja tri desetletja bangladeške politike.

Preberite še:

Komentarji: