Nad vulkanom Sinabung petkilometrski steber dima in pepela

Visokoaktivni vulkan je danes ponovno izbruhnil. V zadnjih letih so njegove erupcije zahtevale tudi smrtne žrtve.

Objavljeno
10. avgust 2020 11.43
Posodobljeno
10. avgust 2020 11.49
Vulkan Sinabung je bil neaktiven štiri stoletja, zatem se je znova prebudil. FOTO: Sutanta Aditya/AFP
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič
Vulkan Sinabung na indonezijskem otoku Sumatra je znova izbruhnil. Kot poroča AFP, je njegova erupcija povzročila masiven ter pet kilometrov visok steber dima in pepela. Tanka plast pepela je prekrila več bližnjih vasi.Manjše erupcije so se pojavljale že med koncem tedna. O morebitnih žrtvah ali ranjenih ne poročajo, a so na vulkanološkem in geološkem centru prebivalce opozorili pred morebitnimi izbruhi lave.

image
Na vulkanološkem in geološkem centru so prebivalce opozorili pred morebitnimi izbruhi lave. FOTO: Muhamad Nurul Asrori/AFP


Vulkan Sinabung je bil neaktiven dolga štiri stoletja, zatem se je znova prebudil. Po stoletjih, ko je bil le gora, katere vrh se je dvigal nad obzorjem, je prvič izbruhnil leta 2010, zatem pa leta 2013 in vse odtlej velja za visokoaktivnega. Najhuje je bilo v letih 2014 in 2016, ko je izbruh povzročili smrt 16 oziroma sedmih ljudi. Izbruhnil je tudi predlanskim in lani. Na najbolj ogroženem območju pod vulkanom, v tako imenovani rdeči coni, sicer ne živi nihče.

image
FOTO: Fachrur Rozi Pasi via Reuters


Leta 2018 umrlo okoli 400 ljudi


Na območju Indonezije, ki se nahaja na seizmološko izjemno aktivnem pacifiškem ognjenem obroču, je kar okoli 130 aktivnih vulkanov. Nazadnje je leta 2018 zaradi cunamija, ki ga je povzročil izbruh vulkana med Javo in Sumatro, umrlo okoli 400 ljudi.