Najbolj prečkana meja, ki jo straži 18 tisoč ljudi (FOTO)

Vse odkar je Donald Trump napovedal kandidaturo za predsednika ZDA, je meja z Mehiko deležna svetovne pozornosti.
Fotografija:  FOTO: Adrees Latif/Reuters
Odpri galerijo
 FOTO: Adrees Latif/Reuters

Kandidat Trump je napovedal, da bo na meji z Mehiko zgradil zid. Nato še bolj pompozno, da bodo gradnjo zidu plačali kar Mehičani. Zidu (še) ni, je pa Trumpova administracija začela zaostrovati politiko priseljevanja.

Letno na mejnih prehodih zabeležijo okoli 350 milijonov zakonitih prečkanj, s čimer je to najbolj prečkana meja na svetu. Leta 2016 so prijeli skoraj 409 tisoč posameznikov, ki so hoteli mejo prečkati nezakonito.



Državna meja med Mehiko in ZDA se raztega po različnih terenih, od gosto naseljenih mest do nenaseljenih puščav, gora in kanjonov. Kopenska meja je dolga 3.145 kilometrov. Na vzhodu sledi strugi reke Rio Grande do mejnega prehoda Ciudad Juarez in El Paso, nato gre po puščavi Chihuahuan in Sonoran do delte reke Colorado predno sreča Pacifiški ocean. Na meji je 48 mejnih prehodov in 330 točk vstopa. V skladu z dogovorom iz La Paza se mejno območje, imenovano tudi mejna regija, razteza 100 kilometrov na vsako stran meje proti notranjosti.

Obmejna straža učinkovito nadzira le okoli 1.100 kilometrov meje z Mehiko.
Obmejna straža učinkovito nadzira le okoli 1.100 kilometrov meje z Mehiko.


Več kot 1.900 kilometrov meje poteka med Mehiko in Teksasom, kjer pa je na meji le okoli 160 kilometrov preprek, ki jih je naredil človek. Leta 2006 je predsednik George W. Bush podpisal zakon Varna ograja, ki je predvidel več preprek in opreme za nadzor meje. Od leta 2016 je na meji približno 1.100 kilometrov preprek. Ograja je na nekaterih delih visoka do 5,5 metra.

Zaradi visoke stopnje nezakonitih vstopov v ZDA so ameriške oblasti sprejele vrsto varnostnih ukrepov in za izboljšanje varnosti namenila več sto milijonov dolarjev, kar pa nezakonitih vstopov ni ustavilo. Ameriška obmejna straža je uniformirana veja agencije za carino in zaščito meje, ki je del ministrstva za domovinsko varnost.



Prvi zametki obmejne straže segajo v leto 1904, uradno pa je bila ustanovljena leta 1924. Od terorističnih napadov 11. septembra 2001 spada pod ministrstvo za domovinsko varnost, saj so dobili dodatno nalogo – preprečiti teroristom in terorističnemu orožju, da pride v ZDA. Danes ima več kot 21 tisoč agentov, od tega jih je na meji s Kanado okoli 2.200, na meji z Mehiko pa več kot 18.500. od tega jih je približno polovica latinskih Američanov.

Vsak agent obmejne straže preživi najmanj 13 tednov (če znajo špansko) urjenja na akademiji obmejne straže v mestu Artesia v Novi Mehiki. Tisti, ki ne govorijo špansko, preživijo še osem tednov na akademiji. Od leta 1904 je umrlo 123 obmejnih stražarjev, več kot pri katerem koli drugem organu pregona, od tega največ v prometnih nesrečah in zaradi ran iz strelnega orožja.

Komentarji: