Najdaljši let na svetu brez postanka

Na rekordnem letu se je bilo mogoče vkrcati v poslovni in premijski ekonomski razred.

Objavljeno
12. oktober 2018 09.20
Posodobljeno
12. oktober 2018 16.03
Letalo letalske družbe Singapore Airlines FOTO: AFP
Ma. F.
Ma. F.
Letalska družba Singapore Airlines se po novem lahko pohvali z najdaljšim letom brez postanka. Včeraj je namreč vzletelo letalo iz Singapurja proti New Yorku, torej 16.700 kilometrov dolgo pot, za kateroje bilo potrebnih 17 ur in 25 minut. 

Letalo je iz singapurskega letališča Changi vzletelo ob 11.45 zvečer po lokalnem času in je danes pristalo v New Yorku.

image
FOTO: AFP


Na rekordnem letu se je bilo mogoče vkrcati v poslovni razred (67 sedežev) in premijski ekonomski razred (94 sedežev). Okoli pet ur pred vzletom karte za poslovni razred niso bilo več razpoložljive, medtem ko so bile karte za premijski ekonomski razred še na voljo, in sicer po ceni 2.155 dolarjev na spletni strani letalske družbe.

image
FOTO: AFP


Novinar medijske hiše CNN Richard Quest se je udeležil rekordnega poleta, s katerega tudi skrbno poroča. Kot je zapisal, so mu na letalo razložili, da sta na krovu dve ekipi, ki pilotirata letalo. Prva skupina je bila odgovorna za vzlet, nato pa si je vzela pet ur počitka, v tem času pa je krmilo prevzela druga ekipa. Po petih urah so se zamenjali in je prva ekipa upravljala letalo naslednje tri ure, da si je prva ekipa odpočila. Za pristanek je odgovorna prva ekipa.

Na letalu seveda ne manjka tudi hrane. Kot je poročal Quest, je bil po okoli treh urah serviran že prvi obrok z večini hodi. Več kot 500 obrokov je bilo sicer razdeljenih med 161 potnikov.