Več kot 200 mrtvih, aretirali osem ljudi

Največ napadov je bilo zjutraj po slovenskem času, zadnji pa okoli 11. ure dopoldan. Po za zdaj znanih podatkih je umrlo najmanj 207 ljudi.

Objavljeno
21. april 2019 07.57
Posodobljeno
21. april 2019 18.43
Več bomb je razneslo tudi v cerkvah med velikonočnimi mašami. FOTO: Reuters
Lucijan Zalokar, Saša Senica
Lucijan Zalokar, Saša Senica
Šrilanko je pretreslo več eksplozij v cerkvah in hotelih. Eksplozije so odjeknile v treh luksuznih hotelih v Kolombu, in sicer v Shangri Laju, Cinnamon Grandu in Kingsburyju. Tarča napadov so bile tudi tri katoliške cerkve: v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozivne naprave je razneslo med velikonočno mašo. 

Večina se jih je zgodila zjutraj po lokalnem času, zadnja pa okoli 11. ure dopoldan, ko je odjeknilo v hotelu na jugu prestolnice Kolombo. Po za zdaj znanih podatkih je umrlo najmanj 207 ljudi, okoli 450 pa jih je ranjenih, poroča BBC. Med mrtvimi je tudi 32 tujcev.

Šrilanške oblasti serijo eksplozij obravnavajo kot teroristični napad. Uvedle so policijsko uro na območju celotne države. Ta je začela veljati takoj in bo trajala do nadaljnjega oziroma do preklica. Delovanje družbenih omrežij so onemogočili, da bi preprečili širjenje lažnih informacij.

Aretirali so osem osumljencev, je potrdil šrilanški premier Ranil Wickremesinghe. Vsi prijeti so domačini, a se bodo preiskovalci osredotočili tudi na to, ali so imeli napadalci tujo pomoč. Prva prioriteta vlade je po njegovih besedah sicer aretacija teroristov, da se ne bodo okrepili. 

Šrilanški premier je prebivalce pozval, naj ostanejo močni in enotni ter naj se izogibajo širjenju nepreverjenih informacij in ugibanj. Predsednik Maithripala Sirisena je izrazil pretresenost in pozval k miru.

image
Šrilanški mediji poročajo, bi bili lahko med žrtvami tudi tuji turisti. FOTO: Ishara S. Kodikara/AFP


image
Med žrtvami je 35 tujcev. FOTO: Dinuka Liyanawatte/Reuters


Odgovornosti za napad za zdaj še ni prevzel nihče, a oblasti menijo, da so napadi delo ene same skupine. Novinarji AFP so kljub temu dobili vpogled v dokumente, v katerih je poveljnik šrilanške policije Pujuth Jayasundara pred desetimi dnevi poslal opozorilo, da samomorilski napadalci iz radikalne muslimanske skupine NJT načrtujejo napade na pomembne cerkve. NJT je povezana tudi z lanskoletnimi napadi na budistične kipe.

Na večinsko budistični Šrilanki z 21 milijoni prebivalcev živi okoli 1,2 milijona katolikov. Okoli 70 odstotkov prebivalcev je budistov, 12 odstotkov hindujcev, deset odstotkov muslimanov in sedem odstotkov kristjanov.

Slovensko zunanje ministrstvo za zdaj nima informacij, da bi bili med žrtvami današnjih napadov na Šrilanki tudi slovenski državljani. STA

 

Odzivi iz celega sveta


Slovenski predsednik Borut Pahor je na twitterju zapisal: »Zelo sem žalosten ob grozljivih napadih na Šrilanki. V imenu Slovenije in naših ljudi (izrekam) iskreno sožalje svojcem žrtev.«Podobno je zapisal tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar. »Globoko sočustvujem s svojci in drugimi prizadetimi na Šrilanki, napad pa najostreje obsojam,« je sporočil prek twitterja.Odzval se je tudi papež Frančišek. Med tradicionalnim velikonočnim blagoslovom je dejal, da je z bolečino izvedel za eksplozije na Šrilanki, ki so prinesle »bolečino in žalost v nekatere cerkvene in druge kraje na Šrilanki«, piše STA. Dodal je, da moli za vse, ki trpijo zaradi dramatičnega dogodka, ki je terjal več kot 150 smrtnih žrtev.