Najprej koncert, nato boj na meji

Odkar ima Venezuela dva predsednika, je humanitarna pomoč postala ena osrednjih točk spora.
Fotografija: Na meji med Kolumbijo in Venezuelo je zelo napeto. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na meji med Kolumbijo in Venezuelo je zelo napeto. FOTO: Reuters

Proti venezuelski meji so se v četrtek odpravile dolge kolone vozil. Ljudje odhajajo po humanitarno pomoč, ki je pripravljena v Kolumbiji, sočasno je tam več kot dva tisoč venezuelskih vojakov in policistov, ki poskušajo preprečiti prihod humanitarne pomoči.



Situacija je precej zapletena. Odkar ima Venezuela dva predsednika, je humanitarna pomoč postala ena osrednjih točk spora. Dosedanji predsednik Nicolás Maduro, ki mu očitajo, da je novi mandat dobil z nelegalnimi volitvami, je prepričan, da je humanitarna pomoč mednarodne skupnosti zgolj prikriti način za ameriški vdor v Venezuelo. Na drugi strani začasni predsednik Juan Guaidó svojo legitimnost brani z dejstvom, da je Maduro zlorabil volitve, zato je kot predsednik državnega zbora tudi predsednik države, kot enega prvih ukrepov pa je napovedal prihod humanitarne pomoči.

Na meji med Kolumbijo in Venezuelo je zelo napeto. FOTO: Reuters
Na meji med Kolumbijo in Venezuelo je zelo napeto. FOTO: Reuters

 

Politični ali humanitarni dogodek?


Prav zato je humanitarna pomoč predvsem politični dogodek. Opozicija želi dokazati, da sedanji režim ne more ustrezno poskrbeti za svoje ljudi, Maduro pa za humanitarno krizo krivi mednarodni embargo. V vsem tem političnem prerekanju so v središču vse bolj lačni ljudje, ki množično odhajajo proti meji po pomoč, čeprav ni jasno, po kakšnih kriterijih jo bodo prejeli, kdo bo imel prednost in kaj bodo sploh dobili, saj so potrebe med ljudmi različne.

Hkrati je jasno, da lahko tovrstna pomoč pomaga samo na kratek rok, saj so za dolgoročne rešitve nujni drugačni ukrepi, oglasil pa se je tudi kolumbijski urad Rdečega križa, ki je zatrdil, da pri delitvi humanitarne pomoči ne bo sodeloval. Iz vlade so v zadnjih urah poročali, da so humanitarno pomoč že prejeli od Rusije.

Policija in vojska sta na cestah proti meji postavili več ovir. Kljub temu je na meji med Kolumbijo in Venezuelo zelo napeto. Vojaki so včeraj poskušali odstraniti množico, toda ljudski odpor je bil močan. »Zakaj nas ovirate? Saj tudi vi trpite zaradi lakote. Sprejmite amnestijo in končajte to agonijo!« je kričal moški iz množice. Vojaki jih niso poslušali, zato so iz tovornjakov in avtomobilov jemali ključe in spuščali pnevmatike, nemalokrat so uporabili tudi solzivec. 

Priprave na koncert. FOTO: AFP
Priprave na koncert. FOTO: AFP

 

Maduro še nima odra

 
Na meji bosta potekala tudi dva koncerta, vsak v podporo po enemu predsedniku. V podporo Guaidóju bo na kolumbijski strani, v podporo Maduru na venezuelski strani. Razdalja med koncertoma bo menda znašala vsega tristo metrov. Opozicijski koncert v Cúcuti pripravlja britanski milijarder Richard Branson, med drugim naj bi nastopili španski prejemnik nagrade grammy Alejandro Sanz in Portoričan Luis Fonsi ter še številni drugi špansko govoreči glasbeniki. Na drugi strani je manj znano o Madurovem koncertu, saj še nima niti odra.

Koncert slavnih glasbenikov je pritegnil precej obiskovalcev, tudi Kolumbijcev, zato so hoteli polno zasedeni. Prišel naj bi tudi Guaidó; po nekaterih informacijah je menda že ob meji, vendar ga med ljudmi še niso videli.

Jutri po koncertu naj bi pričeli dostavljati humanitarno pomoč. V Venezuelo naj bi jo spravili čez mostove Simón Bolívar, de Tienditas, Francisco de Paula Santander (Ureña) in Unión, čeprav pri venezuelski vladi vztrajajo, da bo meja zaprta.

Komentarji: