Največja epidemija ošpic zahtevala več kot 4000 življenj, večinoma otroških

Po podatkih Unicefa se 90 odstotkov smrtnih primerov nanaša na otroke do petega leta starosti.
Fotografija: Unicefovi kompleti zdravil, ki jih bodo v Kongu razdelili v tem in prihodnjem tednu, zadoščajo za okoli 111.000 ljudi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Unicefovi kompleti zdravil, ki jih bodo v Kongu razdelili v tem in prihodnjem tednu, zadoščajo za okoli 111.000 ljudi. FOTO: AFP

Iz Konga poročajo o najobsežnejši epidemiji ošpic na svetu. V tej državi so evidentirali že več kot 4000 smrtnih žrtev te bolezni, 90 odstotkov te tragične statistike pa predstavljajo smrti otrok, starih do pet let. Da gre za najobsežnejšo epidemijo ošpic na svetu, je potrdil tudi Unicef, v okviru dejavnosti katerega poteka cepljenje tisočih otrok.

Z virusom se je od januarja okužilo 203.179 oseb, letošnje število obolelih pa je za kar trikrat večje kot lani. Ošpice so v Kongu povzročile več smrti od ebole, za katero je umrlo 2143 ljudi.



»Proti epidemiji se borimo na dveh ravneh, s preprečevanjem okužb in preprečevanjem smrti,« je izjavil predstavnik Unicefa v Kongu Edouard Beigbeder.

Unicef je v času epidemije pospešil cepljenja, pri tem bolnišnice oskrbuje z ustreznimi zdravili, ki pri že okuženih izboljšujejo možnosti preživetja. Kompleti, ki jih bodo razdelili v tem in prihodnjem tednu, zadoščajo za okoli 111.000 ljudi.

Komentarji: