Najverjetnejši vzrok požara cigareta ali električna napaka

Po doslej zbranih podatkih preiskovalcev naj bi simbol Pariza zagorel zaradi malomarnosti ali napake električnega sistema. 

Objavljeno
26. junij 2019 18.07
Posodobljeno
26. junij 2019 20.35
FOTO: Lionel Bonaventure Afp
P. V., STA
P. V., STA
Slabo ugasnjena cigareta ali napaka na električnem omrežju sta najverjetnejša vzroka uničujočega požara v pariški katedrali Notre-Dame pred dvema mesecema, je danes sporočilo pariško tožilstvo. Zavrnilo je tudi možnost, da je šlo za kaznivo dejanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski preiskovalci so preučili mnogo hipotez, med drugim napako električnega sistema ali požar, ki se je vnel zaradi slabo ugasnjene cigarete, piše v izjavi tožilstva. Remy Heitz, pariški tožilec, je pojasnil, da so prvi del preiskave zaključili, temeljila pa je na več kot stotih intervjujih z očividci. Poudaril je, da kljub temu vzrok požara še ni potrjen, s temeljito preiskavo pa bodo v prihodnjih tednih nadaljevali. »Sledi podrobnejša preiskava,« je poudaril v izjavi za javnost ter dodal, da so odprli preiskavo zaradi morebitne malomarnosti, ki pa doslej ne bremeni nobenega posameznika. image
Požar žrtev ni zahteval, se je pa med gašenjem hudo poškodoval eden od gasilcev. FOTO: Ludovic Marin Afp


Požar, ki je 15. aprila zajel pariško katedralo, je uničil dve tretjini strehe, porušil pa se je tudi stolpič. Francoski minister za kulturo Franck Riester je ta mesec ocenil, da bo obnova zahtevna. »Notre-Dame je še vedno nestabilna, predvsem na ravni obokov, ki se lahko še vedno zrušijo,« je poudaril.

V katedrali so 15. junija darovali prvo sveto mašo po požaru, ki se jo je lahko iz varnostnih razlogov udeležilo zgolj okoli 30 ljudi, predvsem duhovniki, ki so morali tudi med mašo nositi čelade. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je takoj po požaru obljubil, da bodo cerkev obnovili v petih letih, in to »še lepšo«. 

image
FOTO: Philippe Lopez Afp


Premožni Francozi so obljubili, da bodo za obnovo kulturnozgodovinskega spomenika skupno namenili okoli 700 milijonov evrov. Od tega naj bi za rekonstrukcijo nacionalnega simbola okoli 100 milijonov namenila ena izmed najbogatejših francoskih družin Pinault, ki ima v lasti modne blagovne znamke, kot so Saint Laurent, Alexander McQueen in Gucci. 

Francoski mediji so  v sredini meseca poročali, da so donatorji v dveh mesecih po požaru nakazali zgolj devet odstotkov oziroma okoli 80 milijonov evrov od obljubljenih 850 milijonov evrov za obnovo cerkve.