Najvišjo ceno plačujejo otroci

Med prestopanjem meje prek reke Rio Grande utopljena salvadorska oče in hči. Pretresljiva smrt je prilila olja na ogenj že tako razgrete razprave o nezakonitem priseljevanju.
Fotografija: Mladoletni migranti pridejo v ZDA iz različnih razlogov. Foto Reuters
Odpri galerijo
Mladoletni migranti pridejo v ZDA iz različnih razlogov. Foto Reuters

New York – Ameriško javnost pretresa utopitev 25-letnega Salvadorca in njegove hčere v reki Rio Grande na mehiško-ameriški meji. Njuna smrt, ujeta v fotografski objektiv, spominja na grozljivo smrt sirskega dečka Alana Kurdija v Sredozemskem morju na vrhuncu evropske begunske krize. Ameriška javnost in politika se prepirata tudi o priseljenskih otrocih brez spremstva.

Petindvajsetletni Óscar Alberto Martínez Ramírez in njegova še ne dveletna hči sta se v ponedeljek utopila pred očmi enaindvajsetletne partnerke in matere, medtem ko sta blizu mehiškega Matamorosa poskusila priti v Teksas. Družina je v mehiškem begunskem taborišču več mesecev čakala na dostop do tamkajšnjega ameriškega konzulata, ki na teden sprejme le okrog 40 prošenj za azil, na čakalnem seznamu pa je več kot tisoč ljudi. Naposled so se odločili za nezakonit prehod meje in Martínez Ramírez je malčico najprej uspešno prenesel na drugo stran. Ko je šel pomagat partnerki, je hči v paniki stekla za njim, pri čemer je rečni tok odnesel oba.
 

Iskanje krivca


Pretresljiva fotografija je prilila olja na ogenj že tako razgrete razprave o nezakonitem priseljevanju, saj sorodniki menijo, da se je salvadorski migrant za takšen prestop meje odločil v strahu pred omejevalnimi ukrepi ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je s carinskimi grožnjami prepričal Mehiko o odločnejši akciji proti migrantom iz drugih južnoameriških držav. Nesrečna salvadorska družina je, kot kaže, hotela čez mejo pred gradnjo zidu, ki jo je napovedal Trump. Trenutno še velja sodna prepoved ločevanja odraslih in mladoletnih nezakonitih migrantov, ki je razburjala v prvem obdobju sedanjega predsednika.

Ameriško javnost pretresa utopitev 25-letnega Salvadorca in njegove hčere v reki Rio Grande na mehiško-ameriški meji. Foto:  Afp
Ameriško javnost pretresa utopitev 25-letnega Salvadorca in njegove hčere v reki Rio Grande na mehiško-ameriški meji. Foto:  Afp


Nekaterih otrok očitno še vedno niso združili z njihovimi družinami in zato ostajajo v taboriščih, ali pa so tam nastanjeni mladoletniki, ki so prispeli v ZDA brez spremstva. Veliko ogorčenje so pred kratkim povzročila poročila o težkem položaju v teksaškem Clintu, kjer naj bi bilo več kot 300 otrok in mladih brez spremstva. Tamkajšnja voda ima okus po belilu, starejši otroci pa so prisiljeni skrbeti za mlajše, so poročale priče, številni otroci so bolni, nevzdržne naj bi bile tudi sanitarne razmere.

Trump je za problem z mladoletnimi migranti okrivil demokrate, ki v predstavniškem domu nočejo sprejeti njegove priseljenske zakonodaje, v jeku zadnjega škandala je zdaj tudi spodnji dom kongresa blagoslovil najnujnejša sredstva za boljše nastanitve na meji. Bela hiša nasprotuje več določilom in republikanski predsednik spet jezno tvita o demokratskem zavzemanju za odprte meje ter s tem povezanim kriminalom, a tudi, da je položaj treba izboljšati. Sam bi »v podporo ameriškim delavcem« dovolil le priseljevanje skladno s potrebami ameriške družbe, prepričan, da bi tako tudi migrantom pomagali pri vključevanju v ameriško družbo.
 

Različni vzroki in motivi


Mladoletni migranti iz južnoameriških držav prihajajo v ZDA iz različnih razlogov, so povedali poznavalci. Večina tistih, ki pride iz Gvatemale, Salvadorja in Hondurasa, pripoveduje o slabih gospodarskih razmerah ter pomanjkljivih možnostih za izobraževanje. Polovica iz zadnjih dveh držav poleg tega sledi staršem, ki velikokrat ne bežijo le pred revščino, ampak tudi pred nasiljem in organiziranim kriminalom. Tudi četrtina mladoletnih migrantov iz Gvatemale, ki je veliko mirnejša, je med razlogi za beg navedla domače nasilje. Trumpova vlada zadnjega ne priznava kot razlog za iskanje zatočišča.

d
d


Nekateri migranti prihajajo tudi z drugih celin. ZDA trenutno pretresa primer romunskega malčka Constantina Mutuja, ki je pri štirih mesecih pristal na meji in nato v rejniški družini v Michiganu. Očeta so priprli v teksaškem Pearsallu, kjer je zaradi velike žalosti ob izgubi sina končal v psihiatrični oskrbi, mama pa v bolnišnici zaradi visokega pritiska kot posledice stresa. Mali Constantin se je tako navadil na ameriško rejniško družino, da je bila zanj velik stres vrnitev k staršem v Romunijo, kamor so ju medtem izgnali k preostalim štirim otrokom. Pri osemnajstih mesecih še vedno ne hodi in govori, je poročal New York Times.

Na južni meji ZDA velikokrat zadržijo tudi afriške in azijske migrante, večina pa jih pride iz južnoameriških držav. Poleg dogovora z Mehiko, ki na južne meje pošilja vojaške okrepitve, Trump zlepa ali zgrda prepričuje o večjem nadzoru nad migracijami tudi druge območne države. Minulo nedeljo je napovedal še velikopotezne izgone neupravičenih priseljencev, a je akcijo na prošnjo demokratske predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi prestavil za dva tedna.

Komentarji: