Nancy Pelosi že vpliva tudi na ameriško bližnjevzhodno politiko

Predsednica predstavniškega doma zaradi Ukrajine preiskuje predsednikovo razrešitev. Vrha G7 ne bo na Trumpovem golfišču.
Fotografija: Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Foto Carlos Jasso Reuters
Odpri galerijo
Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Foto Carlos Jasso Reuters

New York – Demokratska predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi vodi preiskavo o razrešitvi republikanskega predsednika Donalda Trumpa, zdaj pa se vmešava tudi v njegovo zunanjo politiko. Z delegacijo kongresnikov obeh velikih ameriških strank je v soboto obiskala Jordanijo ter tam še enkrat ostro obsodila predsednikov odločitev za umik ameriških vojakov iz Sirije.

Tretja najvišja političarka ZDA verjame, da je sedanji čas kritičen za varnost in stabilnost območja, kot je ocenila jordanskemu kralju Abdulahu II. Predsednik Trump je z umikom ameriških vojakov iz Sirije odprl pot turškemu napadu na tamkajšnje Kurde, doslej ameriške zaveznike pri obračunavanju s teroristi Islamske države.

Pelosijeva se je zaradi tega pred nekaj dnevi tako ostro spopadla s Trumpom, da je odkorakala iz Bele hiše, in si prislužila njegovo zmerjanje s tretjerazredno političarko ali s političarko v slogu tretjega razreda osnovne šole. Ko je priporočila molitve za predsednikovo zdravje, je v zameno dobila Trumpovo oceno, da sama nima vsega počiščenega v glavi ter zato potrebuje nujno pomoč.

Ameriški predsednik Donald Trump. Foto Jonathan Ernst Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump. Foto Jonathan Ernst Reuters


Boj za Belo hišo pa se z domačega peskovnika vse bolj seli na zunanjo politiko ZDA. Predsednica predstavniškega doma je ocenila, da se s turškim napadom sirska kriza le še poglablja, kongresniki pa so se v Jordaniji želeli posvetovati tudi o takšnih grožnjah stabilnosti kot povečan naval beguncev ter nevarno odprtje prostora za Islamsko državo, Iran in Rusijo. V delegaciji je bilo republikanski kongresnik Mac Thornberry. Kongresni republikanci vse odločneje kritizirajo predsednikovo politiko do Bližnjega vzhoda.

To je konec tedna napadel tudi vodja republikanske senatne večine Mitch McConnell, ki bo po morebitni selitvi procesa razreševanja odločilno vplival na politično usodo predsednika Trumpa. Senator iz Kentuckyja je v članku za Washington Post zapisal, da bo umik vojakov iz Sirije povečal ogroženost Američanov, okrepil sovražnike in oslabil pomembna zavezništva, predvsem pa tvega ponovitev brezglavega umika demokratskega predsednika Baracka Obama iz Iraka, ki je omogočil vzpon Islamske države.

Trumpov golf klub v Miamiju. Foto Michele Eve Sandberg Afp
Trumpov golf klub v Miamiju. Foto Michele Eve Sandberg Afp


Vodilni kongresni republikanec verjame, da morajo ZDA obdržati vodilno vlogo v svetu, potem ko so zgradile in ohranile povojni mednarodni sistem z obdobjem miru, napredka in tehnološkega razvoja brez primere. Navedel je velike ameriške koristi od zavrnitve izolacionizma, če se bodo spet zavili vanj, pa so lahko prepričani, da nova svetovna ureditev ne bo dobra zanje. Poudaril je vlogo lokalnih sil pri spopadu s teroristi v Siriji, Afganistanu in Iraku, ki s specializirano ameriško pomočjo vse bolj ustvarjajo vzorec uspešnih posredovanj.

Ameriški obrambni minister Mark Esper zdaj pravi, da se iz Sirije umaknjeni vojaki ne bodo vrnili domov, ampak bodo boj proti islamskim teroristom nadaljevali iz Iraka. Trump pa se je vsaj malo umaknil še pri enem od svojem zunanjepolitičnih predlogov, ki tako zaveznikom kot nasprotnikom dvigujejo lase na glavi: vrha skupine G 7 prihodnje leto ne bo organiziral na svojem floridskem golfišču.

Več iz te teme:

Komentarji: